Glad Påsk – är det PK?

Glad Påsk!  Om påsken får vara extra glad vet jag inte. Själv blev jag igen något förvånad över PK – strävan att slopa de svenska och kristna seder vi har firat i hundratals år. På vissa förskolor har man valt att inte ens nämna ordet ”påsk”. Precis som Julen har även Påsken blivit problematisk i det multikulturella samhället. PK människorna ser ondska och olämplighet i varje form av kristen religionsyttring samtidigt som andra religioner anses ha rätt att existera – oavsett uttryck.

Påsk har firats i Sverige nog 1000 år från det landet kristnades under Medeltiden. Så varför försöka slopa en vinnande koncept?

Religionen har föga att göra med våra högtider länge. I vissa länder, som i Mellanöstern eller delar av USA är religionen stark, den bär samhället på gott och ont men här är det främst festrekvisita. I grunden är  svenskar ett kristet folk men som allt annat förändras uttrycken med åren. Vi är inte längre rädda för helvetets eld, de flesta tror inte på evigt liv och kyrkobesöken är sällsynta, knutna till speciella händelser som vigsel och begravning. Kyrkans makt över människa är liten. Men vi vill fira på något sätt de kristna helgerna ändå. Det är vår kultur och samhällen utan kultur fallerar. Kultur är det kitt som håller oss samman när allt annat krisar.

Kvar har vi sammanbindande seder under de kristna helgerna som julgran, julottan, påskägg vi ger till barnen och viss mat  att samlas kring. Många har egna seder under de förr så av kyrkan definierade helger. Bilköerna är långa omkring de kristna helgerna för vi vill vara tillsammans med våra närmaste.

Att inte ens nämna Påsken på våra institutioner som daghem och skola är kränkande för den svenska kulturen. Låt barnen pyssla påskhönor av toapappersrullar och klä ut sig till påskkärringar! Det skadar inte heller att tala om varför vi firar påsk..