En Rosa Parks moment?

I privata minnen finns alltid vändpunkter som förändrade livet utan återvändo, som att få barn eller flytta till ett främmande land. Vad var din egen oåterkalleliga vändpunkt? Men de stora vändpunkterna påverkar en hel värld eller i alla fall en nation. Det finns moment i världen som stannar tiden en stund och förändrar något för en lång tid framåt. Några av dessa är rösträtt för kvinnor den första var 1893 i Nya Zeeland, andra världskrigets slut, Armstrong som satt sina fötter på månens yta, Rosa Parks som satt sig på en ledig plats och vägrade flytta på sig och förstås 11 september. Jag tror att vi har – kanske – en Rosa Parks moment i Pakistan just nu. Hon heter Malala Yousafzai.

Osama bin Laden har nog alla hört talas om. Han levde länge i Abbottabad som efterspanad och eftertraktad eller värdesatt, hur och från vilken vinkel man betraktar det. Mördandet av honom blev dock ingen större positiv vändpunkt i Pakistan/Afghanistan, kanske inte heller i USA.  Pakistan klagade över att landets suveränitet var kränkt av angreppet vilket nog kan ses som en rättmätig klagan. Att militären i Pakistan helst vill slippa de mest extrema talibanerna och deras makt – samt  attackerna från USA – är en annan historia som rensningen av Swatdalen visar.

En gammal talibans död var inte så avgörande för utvecklingen i regionen. Andra män tog vid. Talibanernas tid är inte över.

Kulorna som träffade Malala Yousafzai vid skolbussen har större betydelse än kulorna mot Osama. De var ett angrepp mot alla flickor i Pakistan, allas mänskliga rättigheter, utbildning och landets strävan efter någon sorts fred med talibanerna. Myndigheterna har skyndat sig till rätt sida. Flickor och kvinnor protesterar. Dådet har förstärkt Malala som en enande symbol, hon var redan en rollmodell för många flickor. Försöket att döda ledaren och skrämma efterföljarna misslyckades kapitalt.

Men är det en ”Rosa Parks moment”?

Räcker det att samla kvinnorna och ge dem mod att bryta – om så sakteligen kanske genom sina döttrar – det talibanska/muslimska trycket och förtrycket? När är flickorna lika värda som pojkarna i skolan och livet, i världen?