Europas sista vildmark = “turistmark”?

bild: utsikt från Padjelantaleden mot Sarek.

Nu är Europas sista vildmark i ropet. Jag har sett minskningen av svenska vandrare och ökningen av utländska, speciellt tyskar, de senaste tio åren.

För den svenska naturen är det inte bara av godo. Visst, turistnäringen får fart med större inkomster men samtidigt ökar skräpet och slitaget. Eldar tänds, träd huggs, skräp lämnas. Naturen behandlas som bruksvara snarare än något att värna om.

Jag vill ogärna ha en turistinvasion på fjällen, inte i Sarek alla fall. Det orkar naturen inte med. Det räcker med de skotrar, fyrhjulingar, fiskare och vandrare som finns redan.

Rapadalen? nej. Rapadalen rekommenderades inte som lämplig led, bara som tjusig utsikt. Ibland får man vada upp till midjan på den sträckan. Sarek är inget för den ovana precis eftersom det är vildmark utan någonting annat än en nödtelefon på mitten. Kungsleden med sina stugor är lämpligt för den mer ovana, vilket CNN också rekommenderar. Men någon friluftsvana krävs alltid när man ger sig ut till fjällen, även om det är trampad märkt stig. Och KKK ska man alltid ha med sig. (Karta, kompass, klocka).

Mera om vandringar hittar du under ”Vandringar”.

Utsikt från Kungsleden mot Rapadalen.