Har Internet stulit våra barn?

Kan jag gå nu, sa barnet när vi bakade kakor till Julen. Kakorna var i ugnen.  Okej då, sa jag fast jag ville säga nej, du gör färdigt. Internet drog. Det spel hon spelade innan baket var mer spännande än att baka kakor.

Baka kakor har vi gjort så många gånger. Den fantasivärlden hon byggde på Internet var en nyare upplevelse. När kakorna var färdiga satt jag mig med henne för att se vad var så spännande att det gick före julbaket.

Hon hade byggt ett hus med en katt som gick omkring, en kvinna bodde i huset, barn kom från skolan, trädgård… det var ett fint bygge.  Nu styrde hon händelserna i huset. Inget julbak dock. Det var ett fantastisk bygge.

Som mormor blir man tämligen obehövlig i att sysselsätta barn som hunnit bli över tio år. Någonstans där ökar användningen av digitala medier. Internet fixar innehållet. Man blir snabbt en som ser till att hemmet fungerar, tvätten fixas, huset dammsugs, mat lagas, i tid till skolan, ett slags ”ha koll” person. Tiden då man gjorde roliga saker som julpyssel tillsammans med barnbarnen försvann ungefär efter tioårsåldern. Lägg till  läxor och aktiviteter flera kvällar i veckan utanför hemmet så blir det inte mycket tid över, varken för kakor eller Internet.

Man är inte så rolig längre. Internet har slagit ut oss gamla.

Kanske har flytten från mormor till Internet skett  ännu tidigare för andra? Nu under jultiden ser man flera äldre gå ut med barn som ser ut att vara barnbarn. Barnet håller i en mobil och stirrar i rutan medan den medföljande äldre försöker säga något. Bäst att bli intresserad i vad som händer i mobilen? Annars är man väl ute?

Jag är inte riktigt förtjust i barndomsupplevelser som sker per Internet. Den magiska rutan stjäl våra barn. När man väl släpper in barnen i Internetvärlden blir det som en drog, svår att avbryta. Forskare säger att Internet stimulerar samma punkter i vår hjärna som droger. Inte märkligt att vissa inte kan avbryta spelandet. Internetmissbruk är nu mera klassad som vårdbehov.

Vi outsourcar vårt minne till en hårddisk. Hur påverkar det vår förmåga att minnas och sortera information? Blir vi dummare fast informationsmängden borde spå annat?

Det finns en massa kunskap på nätet, inte bara skräp. Det är som en jättestor uppslagsbok. Frågan är vad och hur barnen väljer? Youtube med kändisar? Till min glädje insåg jag att mina barnbarn är som svampar. De suger åt sig information. Frågan är om de i den åldern kan sortera ut det falska, de för dagen ”rätta åsikterna”, utsagor avsedd att påverka? Snopet var de i alla fall att få veta vissa saker som i svensk press presenterades som sanning medan de inte stämde med verkligheten, alls. Inte när man började vidga sina vyer med utländsk press.

Va?! Median ljuger!

Ja, massmedian har sin agenda. Det har också mormödrar.

Sedan bakade vi mera kakor.

————————————————————————————–

Om påverkan av skärm/Internet:

Förmågan till empati har försämrats de senaste 30 åren, enligt en studie som omfattade 14 000 collegestudenter. Det kan bero på att förmågan att lära sig det sociala samspelet avtrubbas. Människan är särskilt utrustad med spegelneuron, som gör att vi kan härma våra föräldrars och lärares beteende. Det kan knappast ersättas av en skärm.

Fler röstade i Big Brother än i EU-valet  i England. Samma här?

3-åringar som tittat mer än 3 timmar per dag på tv blev mer ouppmärksamma och okoncentrerade när de sedan började skolan än de som tittat mindre på tv . Man kunde se en direkt dos–respons effekt.

Språkutvecklingen försenas av för mycket tv-tittande. Kroppsvikten ökar med dagligt tv-tittande hos barn.  Det beror inte bara på att barnen rör sig mindre, utan också på att barnet framför en tv-skärm inte känner någon naturlig mättnad, utan fortsätter att småäta.

Frankrike förbjuder mobil i grundskolan. Barn skall inte stirra på en skärm på rasterna. Det kan också hindra trakasserier genom Internet. Att använda Internet i skolarbete sker dock som förut. Det finns barn som är 13 år och i behandling för Internetmissbruk.

The positive feelings gained from social media approval are said to work on the same neurological basis as drugs do; providing rewards via the dopamine system. Thus, social network addiction is slowly becoming an issue. By creating a situation where we’re constantly trying to impress and being judged by others, perhaps the internet isn’t doing our brains much good after all.

Mobilförbud i skolan och påverkan på barn 22/1 – 18: https://www.svt.se/opinion/lagercrantz-milerad-victorin-om-mobilforbud-skolan

https://www.ama.org/publications/MarketingNews/Pages/feeding-the-addiction.aspx

https://news.sky.com/story/france-to-ban-mobile-phones-from-schools-11167297

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=19078

https://www.theguardian.com/education/2016/oct/08/is-the-internet-killing-our-brains

http://www.soi2016.se/barn-och-internet/barns-tillgang-till-och-anvandning-av-internet/

 

 

8 reaktion på “Har Internet stulit våra barn?

 1. Hej.

  Har noterat samma sak inom skolan.

  Även bland elever…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. När grannarna lobbade för fiberinternet så skrev dom ett mail till alla i byn, där dom bland annat framhöll att det skulle bli mycket enklare att locka hit sina barnbarn om det fanns fiber….Tragiskt!

 3. Här vaknade jag och tänkte, japp så är det och jag ser det
  varenda dag, inte hos mina barnbarn dock, men i skolan.

  Måste säga att det har skett en liten liten ändring till det bättre
  åtminstone på den skolan jag jobbar nu.

  När jag jobbade där 2011-2014 då var det så mycket datorspel
  att du kunde knappt se en enda elev utan datorskärmen uppfälld.
  Idag 2017 när jag är tillbaka på skolan och jobbar är det lugnare med spel
  på dator. Vet inte, men kanske de spelar på sina mobiler istället för de
  är ju som fastnitade i händerna på dem. Tänk att de inte ens kan gå till
  toaletten utan att ta med sig mobilen.

 4. Refererar ständigt till Simon Sinek om detta.
  * Nästa alla alkoholister upptäckte alkohol under pubertet-adolescens. När man har problem går man inte till vänner och familj utan till flaskan. Idag kan det bli mobilen istället.
  * Vi har åldersgränser för alkohol, hazardspel och eventuella droger. Inte för mobiler och sociala media.

  ”Det är som att öppna spritskåpen och säga: Hörni, ungdomar, om det blir jobbigt det här med att bli vuxen – Varsågoda, tag för er!”

  Sinek säger att även millenniegenerationen börjar upptäcka att det som ingenting kostar har ingen hållbarhet och är ingenting värt. Vill man ha vänner, familj och meningsfyllt arbete eller fritid måste man jobba på det. Minst ett par år.

  Tack och lov att man hann bli vuxen (något så när) innan internet. Har ingen lösning annat än ”stäng av och sätt gränser.”

  • Scott Adams: ”I Declare Mobile Phone Carriers to Be Enemies of the State”
   http://blog.dilbert.com/2017/03/20/i-declare-mobile-phone-carriers-to-be-enemies-of/
   ”A kid with a smartphone has access to any illegal drug in the world, as well as all the peer pressure in the world.
   […]
   To address the problem, you would need the phone companies to allow parents full access to all messages on a kid’s phone. And this feature should be mandatory, not optional. Parents need to see all messages, and all photos, from all apps.
   […]
   My observation is that smartphones have made half of all adults mentally ill. I mean that literally, not figuratively. The business model of phones is addiction, not value. And they addict you at the expense of the things humans need in their lives to be happy and healthy.

   Kids have it worse.
   […]
   If this is not already obvious to you, it probably means you’re a smartphone addict.”

 5. Det är mitt i prick: ”My observation is that smartphones have made half of all adults mentally ill. I mean that literally, not figuratively. The business model of phones is addiction, not value. And they addict you at the expense of the things humans need in their lives to be happy and healthy.”

  God jul till alla med avstängda mobiler!

Kommentarer inaktiverade.