Inte kompatibel med kulturellt arv.

Kulturellt arv? Får man säga så om mat? Ja, flera turiststäder i Italien börjar tröttna på utländska snabbmatsställen och  pratar i stället om att prioritera sin egen matkultur och begränsa det utländska. Turister skall inte bjudas på kebab utan lokala matvaror. Inhemsk produktion bör gynnas.  Så är det inte i Sverige. På mitt centrum öppnades nyss pizzeria och pastahak nummer två och vi har också två sushirestauranger på en yta som man kan passera på fem minuter. Par andra utländska kedjor har också sina ställen. Inte kan vi leva utan pizza!

Mat som kulturell arv? Är det inte att sätta värdehierarkier som MP säger om svenska kulturella yttringar? Vem försvarar köttbullen och strömmingsflundran framför pizza? Någon?

Venedig är en härlig stad att turista i om man slapp turisterna. 2014 besökte jag Venedig med ett barnbarn och  året efter Florens och Pisa med ett annat barn. Venedig hade då kampanjer om självstyre. Rika Venedig var trött på att skicka skattepengar till fattigare syd. Jag pratade med vår gondoljär om vad han tyckte om det. Han var för självstyre och trodde att staden kunde leva av turistinkomster.

Det fanns gott om turister. De smala gränderna var fulla av kamerabärande människor. Det fanns gott om turister i Florens och Pisa också. Flotta internationella affärer fanns på huvudgatan i Florens. Tiggare hade också hittat till Florens medan Venedig var utan.

Idag är tonen mot turister betydligt svalare. De sliter ut städerna. Ingredienser som kebabställen tränger sig mellan italienska specialiteter.

Florens och Verona har tidigare begränsat etableringen av utländska snabbmatställen. Nu gör Venedig detsamma.  Lokala produkter skall prioriteras. Venedig anser att utländsk snabbmat inte är kompatibel ”med stadens arv”.

Paola Mar, Venedigs turistchef säger: “We want to put the brakes on types of activities which are not compatible with the preservation and development of Venice’s cultural heritage.”

Inte kompatibel med stadens arv. Säg det i Sverige. Kanske kunde vi tänka i Stockholm:  Inte kompatibel med gamla stans arv. Det finns nog flera alternativ att tillägga. Flera kulturella yttringar man borde bevara utan att bli kallad med fula namn.

Venedig funderar på att sätta ett tak på besökare och låta dem betala mer. 70 000 besökare om dagen, 13 – 15 miljoner i året sliter på stan. Befolkningen är inte längre glada över alla turister. Även skyltar “Tourists go away!!! You are destroying this area!” har hängts på vissa områden. Det är svårt för de fast boende att ha turisterna ständigt inpå sina liv.

Det är bra att någon försvarar det ursprungliga, nationella, det speciella på en plats.  Annas är allt bara en multikulturell soppa, inget att resa till. Heja Venedig. Eller ska man säga pepp pepp nu mera?

Om Venedigresan: http://blogg.iniskogen.se/2014/06/20/venedi-turism-och-separatister/

https://www.theguardian.com/world/2017/may/05/venice-bans-kebab-shops-preserve-decorum-traditions-city

http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/italy/veneto/venice/articles/venice-considers-capping-tourist-numbers-to-stop-overcrowding/

http://www.telegraph.co.uk/travel/news/venice-to-charge-tourists-ticket-enter-st-marks-square/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6669759

6 svar på ”Inte kompatibel med kulturellt arv.

 1. Hej.

  Att ens öppna ett matställe med svensk mat är dömt på förhand, av två skäl:

  Dels de flum-kulturella som är uppfödda på salt, fett, sött som huvuddrag hos maten, och dels denna inpiskade okunskap om svensk mattradition.

  Rotmos med fläsklägg, pölsa med sidfläsk och rödbetor, bitå (’bit av’ – tunnbrödsklämma med salt fisk, potatis, gräddfil, lök, smör), raggmunkar för Jösse namn; sonens kamrater när de var i skolåldern stirrade med Andersen:ska tefatsögon på tallriken och undrade vad det var för något.

  För att inte tala om reaktionen på lätt och mjukt stekt ungnöts-lever med charlottenlök, till det fint strimlade rotsaker sakta värmda i ugn tills de är mitt mellan kokta och råa, gräddsås med kantareller gjord på stekskyn, samt avslutningsvis rårörda lingon – också de hopvispade i stekpannan, och till anrättningen antingen svagdricka eller porter.

  Eller långkokat fläskben, som flera bekanta varit skeptiska till tills det häromåret började kallas ’pulled pork’ – är det utländskt och kommer från långtbortigenom går det ner – kanske man skulle lansera 粥罐頭 (om översättningsprogrammet fick rätt på det…).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Wretblads ”Husmanskost” från 1967 är underbar läsning. Två recept på grisfötter, två på grisöron, och ett på grisaknorr. Han inspirerade mig att börja koka buljong.

   Traditionell mat är inte skapad för barn och otåliga. Det hade man inte råd med. (se Röde Orm om hur man generöst ger varje gäst tre fingers nypa salt på gästabud.)

   Allt fler äter allt färre – dyra – bitar av åtminstone gris och nöt. Kanske lika bra att de alla blir veganer? Hörde om en familj på fem personer i amerikanska mellanvästern. De slaktade en ungtjur varje höst och frös ned. Åt sedan av det så gott som varje dag, och hade kött över när det var dags för nästa slakt.

   Jag tror det var Dan Korn som sade att svensk kultur måste försvaras av de som bor i Sverige – inte av de som tror de bor någon annanstans (eller i ett tidigare århundrade.)

   De baltiska länderna förvaltar vår östersjöiska silltradition, tror jag. Mycket annat finns i svenskbygder i USA.

 2. Parallellen mellan turism och invandring till välfärdsländer är intressant: det fungerar bara i liten skala.

  Om alla kunde turista som västerlänningar (medelklass) så skulle Fujiyama vara en grushög, Eiffeltornet ha skrotats, och Fontana de Trevi vara dold under en flera våningar hög hög av mynt.

  • Så sant. Venedig var dock full av svarta ansiktslösa kvinnor och lätt sommarklädda män. Rika araber reser.

   • Från Saudi reser den enorma kungafamiljen gratis på det statliga flygbolaget. ”Ickearbetarnas paradis” som någon kallade det.
    Blir intressant att se hur kineser uppför sig när de börja turista i stor skala. Blir det japansk modell med ordnade grupper och många kameror?

Kommentarer inaktiverade.