Ingen är längre utanför.

Min lärare Olavi Junus på Socialhögskolan var en briljant och berest person. Han berättade ibland om sina resor om det bidrog till undervisningen. Han hade levt i Afrika med någon stam ett tag. Junus  och hövdingen diskuterade krig. Andra Världskriget kom fram. (Jag vet inte vilket år det var då.)

  • Har någon dött, frågade hövdingen.
  • Ja, tusentals, svarade Junus.
  • Vad märkligt, sa hövdingen. Vi slutar alltid när en har dött.

Nu slutar inte krigen i Afrika när en har dött.  Det yttrandet känns som en fantasi eller feltolkning. Åtta av de sämsta kriserna i Världen pågår i Afrika:

Sudan, de palestinska områdena, Sydsudan, Burkina Faso, Mali, Somalia, Niger, Etiopien. Demokratiska republiken Kongo.

Källa: Emergency Watchlist 2024.

Vissa krig är eviga, de har som ett eget liv. Kriget på de så kallade palestinska områdena/Israel blossar upp regelbundet.

En av min mors vänner åkte till Israel på 60 talets början. Nej, hon var inte jude utan en av dem som ville se det heliga landet och arbeta en tid i en kibbutz. Hon var sjuksköterska. Eftersom hennes föräldrar var döda hade min mor – den stora släktens matriark – tagit henne under sina vingar. Hon sas vara en syssling men jag varken kände eller träffade henne.

Så hon åkte. Min mor fick några brev från Israel om livet i en kibbutz.

Jag vet inte hur sysslingen hamnade på Västbanken, träffade en arabisk läkare, gifte sig och fick snabbt två pojkar. När sexdagarskriget var över var min mor lättad och väntade på brev. Inget. När hon inte fick ens julkort blev hon orolig.

Att inte skicka ett julkort till min mor var närapå en försyndelse.  Hon sparade alla. Det blev mitt jobb att rensa hennes hem efter döden. Det fanns ett knippe brev från Israel i lådan, i en av de fulla med kort och brev. Släkthistoria som hamnade i sopor. Ingen ville ens ha frimärkena.

Mor ringde mig och oroade sig över sysslingens familj. Jag sa att de hade säkert flyttat till Jordanien redan innan kriget. Maken hade släkt där, det hade mor berättat tidigare. Postgången var usel, sa jag till henne. Brev försvinner. Jag sa inte att kanske hon hade fullt upp och hann inte skriva. Eller att de inte hade klarat sig.

Det förblev mysterium.

Vilket krig i ordningen pågår nu i Israel – Palestinaområdet? Ett krig som sprider sig.  När kan vi kalla det Världskrig? Är det enbart Världskrig om Västländer är bokstavligen inblandade inte bara förser stridande parter med vapen?

Är det inte Världskrig när trupper och vapen fraktas Världen runt? Är inte vi alla inblandade på något sätt? Med tillverkning, vapen, soldater, bistånd, hat eller hurrarop.

Bild från Gaza: https://pixabay.com/sv/users/hosnysalah-10285169/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *