De kriminella bebisarna och ettagluttarna.

Kriminaliteten kryper ner i åldrarna. Olika förslag att motverka utvecklingen kommer regelbundet och ha gjort så i flera år.  Ingenting har hjälpt hittills, tvärtom. Unga kriminella har blivit till och med en exportframgång. De märks i hela Norden, kanske i hela Europa. Den svenska utvecklingen är alarmerande och rent av pinsam.

De senaste förslagen jag råkat hitta i pressen:

Socialdemokraterna vill informera bort gängkriminaliteten med en broschyr.  Ungefär som info till dig som är gift med barn. Läs mer på: https://www.fristad.eu/2024/08/att-knacka-gangen-med-en-broschyr/

Vi som är gamla nog minns andra misslyckade konstiga informationssatsningar, den mot hasch, kommer någon ihåg det? Eller brödskivor, Båda från Socialstyrelsen. Sedan hade vi armbanden. Men nu till nya grepp:

Enligt Rafi Farouq, från Safe Space, Flamman Socialt förebyggande centrum, bör arbetet mot gängen flyttas in på grundskolan. 

Skolorna bör ha program mot gängkultur från 7–8 års ålder, alltså redan i lågstadiet. Arbetet ska helst börja redan på BVC, med hembesök och stöd till föräldrar och koll på normbrytande beteenden, säger han.

Lotta Edholm (L) – Vi arbetar nu för ny lagstiftning, som ska slå fast att alla förskolor och skolor ska ha ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete och få förutsättningar för det. En annan viktig del är att vi nu river sekretessen så det blir enklare att dela uppgifter mellan skola, polis och socialtjänst.

Det är så mycket skolan och även daghem ska täcka! Jag är säker på att det är en välmening i ovan beskrivna förslagen på grund av ren desperation över läget där minderåriga barn jobbar som mördare. Jag tvivlar dock på att det räcker, fungerar och  blir lösningen.

Vilken obehaglig Värld vi lever i. Alla barn, även bebisar, räknas som potentiellt kriminella.

Dagis skall arbeta brottsförebyggande. Där går barn mellan 1 och 5 år. Skall  personalen spana efter eventuella kriminella försök, som att knuffa på varandra? BVC som angivare om spädbarns normbrytande beteende? Jag har gjort flera hembesök med BVC sköterskor hos mina patienter när jag än arbetade. Samtalen handlade om hur barnet åt. Hur mamman mådde. Ont i brösten och underliv? Hade  mamman fått sova något. Mammans och pappans frågor, ensamma eller ihop. Information om utbudet på BVC.  Nej, det var ingenting om brottsförebyggande men matning  av babyn var ofta en stor fråga. De extra oroliga mammorna fick flera besök, då.

Det föll  mig aldrig i att prata om kommande kriminalitet hos barnet. Däremot hade jag koll om droger hos föräldrarna. Mina familjer var ju missbrukare – före detta förhoppningsvis. Och alla hade varit kriminella i olika grad. Knark och kriminalitet hänger alltid ihop. De ingick i ett stödprojekt för familjer med missbruksproblem.

Räkna inte små barn som potentiellt kriminella. Det är föräldrarna som brister i första hand. Det är föräldrarna som fostrar sina barn eller låter bli. Daghem och skola har sina uppgifter men de lägger inte grunden om tillit till Världen. Jag misstänker att rätt stöd till olika familjer brister samtidigt som det finns mycket stöd och hjälp kring barn och föräldraskap. Men, du måste ta till dig det som erbjuds.

När politiker misslyckas i sitt arbete hittar de olika förslag som någon annan skall göra. Den där förmågan att tänka efter före är nästan obefintlig i svensk politik. Vi är de goda dumma. Vi har satt oss i en situation som har pågått länge men nu börjar det drabba  hela samhället på olika sätt, oskyldiga dör, kriminella styr, kostnader ökar och obehagliga tidningsrubriker utomlands.  Då hittar politiker nya och gamla förslag. Även socialdemokrater erkänner nu visst misslyckande. Titta så vi vänder på alla stenar!

Vi som försökte larma på 80 – talet om narkotikahandel med nya grupperingar och yngre hantlangare var rasister.  Det Internationella gänget tränger sig på nu, sa en polis jag samarbetade med. Inte en politikerjävel lyssnade. Urvalet av droger ökade. Men, knark har ju blivit en succé, det räknas nu mera i BNP.

Så, har du ett bra förslag ring en politiker. Kanske om ett tag när mer har kollapsat kan vi börja ta även föräldrar och släkt i örat, inte bara gnälla på Socialtjänsten och Polisen. Ska vi kanske skylla på dagis som har missat det grundläggande i barnets liv?

Tidigare i ämnet:

PS. I Stockholm upptäcktes en knarkcentral driven av tre kvinnor, 80, 60  år samt ett barnbarn. 80 år gamla kvinnan slapp fängelse på grund av åldern. Så det finns en ålder även uppåt? Domen gav 7 till 4 år för de yngre. Åldersdiskriminering? Kan man driva knarkcenter kan man sitta inne. Kan man mörda, kan man sitta inne med. Innehållet kan dock vara annorlunda för barn, som skola och uppfostran, men låsta dörrar och långt tidsperspektiv. Med korta ryck förändras ingenting.

PS2. Absolut ingen kritik mot Safe Space men BVC var för mycket. Information till barn kan dessutom slå slint.

PS3.Skolan har betydelse åt alla håll. Misslyckad skolgång är en risk. Läs Hanif Bali som skriver om det förbjudna: elevers intelligens:

https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/sverige-maste-bryta-det-sista-stora-tabut-/

PS4 Morgonens 19/8 nyheter Carin Götblad klagar, men hon har ju arbetat med detta i hög ställning i åratals, så…

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polismastare-carin-gotblad-om-okningen-av-barn-som-mordar-mardromslikt

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tredubbling-av-barn-som-misstanks-for-mordplaner