Gudskomplex i Klimatgänget

Flera i klimatgänget har visat intresse för forskaren David Keiths geoengineeringsprojekt. Han vill blockera ut solljuset med hjälp av svaveldioxid för att på så vis minska temperaturökningen i atmosfären. Man vill så gärna styra naturen in till sista molekyl för Klimatet. https://keith.seas.harvard.edu/people/david-keith

Nu blev det inte så, inte just nu. Det protesterades och så föll tanken att besvärja klimatet, men det kommer säkert snart igen.  Dock har naturen provat på det förr.

Ett av de största vulkanutbrotten i världens kända historia skedde på Island. Laki utbrottet började på pingstsöndagen den 8 juni 1783 och pågick till februari 1784. I utbrottet bildades ca 135 kratrar.
Lavan som rann ut täcker ca 580 kvadratkilometer stort område runt Vatnajökull och nuvarande staden Kirkjubæjarklaustur. Volymen av lavan har beräknats till 12 – 14 kubikkilometer.
Effekterna av utbrottet blev förödande för Island. Vintern som följde var en vargavinter i hela Europa. En tät dimma hindrade sjöfarten. I flera år var himlen mörk av sot. Det gick inte att odla grödor eftersom solljuset uteblev.

75% av Islands boskap dog och över 10 000 personer avled som en följd av utbrottet, främst p.g.a. hungersnöd. Många försökte utvandra. 30 000 dog i England av hunger. Vissa tänker att utbrottet hade även påverkan för den franska revolutionen. Brist på bröd.

Så, kanske vi inte  ska prova på det igen?

Och så är Golfströmmen och vattencirkulationen på tapeten igen. Så länge jag har kunnat läsa har Golfströmmens förändringar hotat klimat och liv.

Forskning pekar på att AMOC, (Atlantic meridional overturning circulatio) på grund av varmare havstemperaturer och förändrade havssalter kommer att kraftigt bromsa in – eller helt kollapsa. Detta sker  på grund av mänsklig påverkan, skriver CNN.

Det skulle utlösa en katastrof över stora delar av jorden och helt förändra väder och klimat, skriver forskarna i rapporten.

Enligt den modell som forskarna använt kan kollapsen inträffa någon gång mellan 2037, 2050 eller 2064.

Med kollaps av Golfströmmen kommer den arktiska isen utöka sig söderut under flera decennier. Efter hundra år skulle den sträcka sig hela vägen ner till Englands sydkust, enligt forskarna.

Nu måste de bara få forskningen godkänt och vi kan börja oroa oss för kyla. Samma lovades på -70 talet. Jag tror att det var orsak till folkets intresse att köpa sommarhus och lägenheter på solkusten. Folk vill ha varma somrar. Gissning bara.

Det kanske är Day After Tomorrow i stället att vi kokar bort? Bäst att njuta av värmen nu mellan regnskurarna.

Österrikes klimatgrupp Last generation Austria lägger ner protesterna. Utan framgång är det inte lönt. De har försökt nå klimatframgång genom att hälla färg på en berömd målning, blockerat vägar och landningsbanor och de har då bötfällts. Det var kanske fel väg att gå?Att kladda på konst och blockera vägar är typiska aktioner för miljöaktivister. Nej, de har inte bråttom till jobbet eller kör ambulans.

Har aldrig begripit hur förstöra konst mm kan hjälpa klimatet och hur hindra folk komma fram till arbetet skulle likaså göra det. Men det finns så djupa tankar bakom klimataktivister att ingen förstår. Kanske inte ens de själva?

Greta angav tonen.Klaga och gnäll mer. Men  inget händer om du sitter någonstans och klagar. Det krävs praktisk aktion.

Engagemang är bra men det kräver mer än sittstrejker.

Hur blir det? Varmt eller kallt? Världen går under i vilket fall som helst. En dag når vi tipping point och det beror nog att vi är för många, det ökar risken för krig om resurserna. Skiten i miljön som gör oss ofruktsamma och sjuka. Eller att någon av Världens styrande dårar börjar krig med atomvapen. Kanske en bumling från yttre rymden?

Ingenting står stilla. Allting förändras varje sekund. Så även vi,  Världen omkring oss, klimatet och  naturen.  Att skilja åt vad vi kan förändra, vad inte, känns ofta som politikernas lotteri. Makthavarna producerar rädsla för folket i stället framtidstro, möjligheter och en stunds lycka.

Vad tror du om framtiden?

Bilder, överst Hekla, inte Laki, men en vulkan på Island, nästa Atlanten, nederst miljö i Marinka efter Rysslands bombning, något vi borde ha undvikit.,

Det har tagit miljarder av år för vårt solsystem bli vad det är nu. Tidsperspektivet säger att ändra något är inte snabb fix. Förmodligen inte ens önskvärt.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Terraformering

3 svar på ”Gudskomplex i Klimatgänget

  1. Herakleitos sade: Ta Panta Rei.
    Tror jag det var.
    Kommer inte på något djupsinnigare för stunden…

    • Det var mer djupsinnigt än det mesta i klimatfrågan. Dessutom började det regna här just nu.

  2. Du har helt rätt i att makthavare producerar rädsla, folket blir mer lättstyrt då. Just nu klimat, i morgon nåt annat. Det enda säkra är att vi aldrig får vara rädda för andra folkslag och kulturer. Tabu.

Kommentarer är stängda.