”Citius, altius, fortius, communis”

Olympiad 2024 i Paris har börjat med en udda invigningsceremoni. Deltagarna kommer per båt på Seine. Alla möjliga båtar, stora och små, allt flytetyg har samlats in. Hoppas ingen trillar i. Fast, det sägs att vattnet är ok att simma i. Hm.

Det är en happening i hela Paris. Frankrike har jobbat på! Än så länge är idrottarna glada. De seglar i sina båtar medan showen pågår längs gatorna vid Seine, broarna och ja, överallt och i inklippta händelser för oss vid TV. Idrottarna är inte huvudsaken, det är showen. se vad vi har lyckats hitta på. Tveksamma ingredienser som hån mot kristna. Till sist samlas alla vid Eiffeltornet, den olympiska flaggan hissas (upp och ner ser det ut) och elden tänds. Ja, elden i en ballong efter oändliga kända händer som bär den om bara en meter

OS är känslosamt och i slutändan handlar allt om pengar. Inga vinster, krympta möjligheter. Idrott är inte lätt och latmansgöra, för, ska du hamna på toppen får du offra annat i livet. Det krävs envishet, tålamod och begåvning. Alla kan inte bli toppidrottare hur än de tränar. Men karriären är ofta kort, man hinner ett liv till.

Nej jag är inte särskilt sportintresserad. Jag håller förstås på Finland, det gör jag alltid och resten av familjen håller på Sverige, Rättvist. Men Finland har inte många medaljer att vänta. Skeetskytten Eetu Kallioinen och två seglare med viss möjlighet. Kommer kanske bänka mig framför TV n någon gång.

Att springa Maraton kunde jag tänka mig om jag vore hälften så gammal.  Det är ju bara att springa framåt utan några konstigheter. Lite som vandring fast med högre fart.

Olympiska mottot är:

Snabbare, högre, starkare – tillsammans.

Ordet tillsammans lades till 2021 i Tokyo påverkad av Covid. Nu hoppas vi alla Olympiad utan problem, demonstrationer och oväntade negativa händelser.

Jag var i Paris 2016, det året då Seine svämmade nästan över. Alla båtturer var inställda. Notre Dame var stängt, vatten fyllde på golven.  (Den olycksaliga branden var 2019.) En del andra turistattraktioner var stängda på grund av vatten, men Paris har så mycket att erbjuda. Eiffeltornet blinkade. Antingen tyckte man om det eller ansåg att det var onödigt pråligt.

Om min Parisresa 2016:

Bilder: Överst från TV idag, resten från 2016.

2 svar på ””Citius, altius, fortius, communis”

  1. Den sista mänskliga olympiaden var den i Helsingfors 1952!
    Nog sagt.

    • Det blev ”titta vad vi kan” och idrottarna var en utfyllnad. Och göra religiös parodi när många idrottare är från länder med kristendom som religion är smaklöst. Hängde de OS flaggan fel?

Kommentarer är stängda.