Att rädda livet med kunskap om sin omgivning.

Fyra barn överlevde ensamma i colombiansk ödemark, djungel, i 40 dagar efter en flygolycka där de vuxna dog. Barnens mor dog. Barnen har nu hittats och transporterats till sjukhus efter en stor sökningsinsats. Den äldsta var Lesly, 13 år gammal, nästa Soleiny, 9, Tien Noriel var 4 och babyn hann fylla 1 år under tiden. Hur de lyckades överleva bland djur och andra faror kommer att berättas länge.

En nutida legend är född.

Det äldsta barnet passade sina småsyskon när modern arbetade. Hon var också kunnig i sin omgivning, vad äta, vad inte, vilka djur var farliga. Barnen hörde till urbefolkningen Witoto i Amazonas och där få barn lära sig tidigt att behärska sin omgivning, känna igen växter, fiska och jaga. Klara vardagslivet helt enkelt.

Jag kom ihåg när gymnasieskolorna stängdes i Sverige tack vare covid. Tidningar hade nödrop om att barnen skulle då inte få lunch. Föräldrar var oroliga. Deras barn fick inte mat. Det slutade med att elever fick hämta matlådor i skolan. Var tonåringarna så hjälplösa? Eller föräldrarna så snåla?

Hur länge hade barnen klarat sig i djungel efter olyckan om de tidigare hade fått allt serverat?

Det bästa föräldrar kan göra för sina barn är att lära barnen bli självgående i frågan om det vanliga livet: tvätt, städning, matlagning, disk, hålla rent i omgivningen och att handla nödvändiga matvaror. Förhoppningsvis lär skolan andra viktiga färdigheter.
Det andra bästa du kan göra för dina barn är att lära dem handskas med pengar, fysiska pengar först, och förstå deras värde. Lär dem hur familjens budget ser ut. Få sina egna pengar att räcka till. Betala räkningar i tid. Förklara vad ränta är i praktiken. En del barn är redan hos Kronofogden fast de inte ens ha hunnit arbeta.

Få barn och vuxna besitter dock sådan överlevnadskunskap som Lesly, 13 år, som höll sina syskon i liv 40 dagar i djungel efter en flygolycka. Att vara 13 år och klara en baby i de omständigheterna var otroligt duktigt när vuxna föräldrar kan behöva råd och hjälp. Nog har jag träffat flera hjälplösa föräldrar i så kallade civilisationen, Sverige.

Världen är så mörk så vi behöver en upplyftande historia med lyckligt slut för vår mentala hälsans skull.

Vilka förebilder! Hoppas inget ont händer det tuffa gänget.
Lät nu bara ingen förstöra barnens liv.
När kommer filmen frågas det redan på Internet.

Bild: regnskog i Washington, USA.