Årets person och årets folk.

Volodmyr Zelenskyj, Ukrainas president, har utnämnts till årets person i ”Financial Times”. Idag har ”Time” gett samma samma utmärkelse för honom inklusive det ukrainska folket.

Årets person är den som har gjort mest intryck under året. Så har även Hitler och Stalin hamnat tidigare på listan, likaså Putin. Utmärkelsen handlar inte om godhet och vad är rätt utan just intryck i Världen.

Hur kan du hjälpa Ukraina och på så sätt bli medlem i motståndsrörelsen mot Putin och hans terrorister? Tro inte att du är utanför Ukrainas kamp. Hade det gått bra för Putin, som han i sin övermod trodde, hade andra länder stått i tur. Någon som inte är med i NATO som Finland. Kanske Sveriges Gotland? Moldavien vore bara en munsbit. Makt berusar och gör en oberäknelig.

Putin hade en stor del av sin arme precis vid gränsen till Finland. De har sedan flyttats mot Ukraina, behovet var stor där. Finland har satt igång bygget av sin gränsmur mot Ryssland. Finland och Sverige har också ansökt om medlemskap i NATO.

Det är så det ser ut i Världen. Murar, grupperingar, inte bara i tanken utan i verkligheten.

BBC har en lista: 100 Women 2022. Nej, inga svenskar, knappt någon europé eller så. Många är kvinnor som har utmanat makten i de länder där kvinnor inte är jämlika med män.