Några förslag till klimataktiva barn!

En grupp barn har stämt Staten för att de gör för lite för Klimatet. Likadana stämningar sker i andra länder.

December 2019 skrev jag:

Om du tror att klimatet orsakar vår undergång inom 10 år vad tänker du själv avstå från för att hindra katastrofen? Jag hejar på oss gamla. Vi är de verkliga klimataktivisterna fast vi är oftast tysta och skäller inte ut folk offentligt som unga gör.

Vi ska ju dö snart.

När flera gamla ska lämna jordelivet i snar framtid blir resurserna bättre fördelare. Eller? Om vår del av konsumtionen (lite tveksamt i Sverige med ca 300 000 fattigpensionärer) är det som kullkastar klimatet är ju lösningen på gång.

Alla personer födda på 30 talet jag har känt är döda. Flera av dem födda på 40 och 50 talet också. Hälften av dem jag kände hade inga barn. Så… Slå den miljögärningen.

Det känns som att bortskämda ungar skriker värst. Vi som har arbetat och betalat skatt har försett barnen med grundläggande hälsovård, 12 år gratis skolgång med skolmat, fria studier i högskolor och universitet. Deras föräldrar har säkert erbjudit dem mer än man kan önska. Nu står de och skriker – fotograferande med sina nya mobiler för att visa sitt engagemang på sociala medier – att vi vuxna inte lyssnar. Att vi har stulit deras barndom. Vilka förslag har dessa unga som vet så väl? Socialism? Kanske kommunistiskt samhälle med brödköer? Någon som bestämmer över oss så vi uppför sig önskat?

Som förälder bör du göra en insats för dessa unga. Lär dem:

Jag är så tacksam att jag får gå i skolan där både flickor och pojkar har samma undervisning.

Jag är så tacksam över att Staten ger oss barnbidrag/studiebidrag så våra föräldrar har det lättare ekonomiskt.

Jag vill hjälpa mitt samhälle genom att inte förstöra och skräpa ner samt vara varsam över de gemensamma resurser vi får använda som lokaltrafik, sjukvård, skolor, bibliotek, ungdomsgårdar, ja allt som de arbetande personerna betalar genom skatten.

Jag är tacksam över att lagar mot barnäktenskap skyddar min framtid. Jag får gå i skolan i stället att bli mor/far alltför tidigt.

Jag lovar att inte begära nya saker utan ta vara på de gamla, byta saker med mina skolkamrater, använda ärvda kläder i stället att kräva nya och jag lär mig att laga trasiga kläder i stället att slänga dem. Märket på kläderna struntar jag i utan får jag köpa nytt är funktion och rimligt pris det viktigaste. Jag har slutat med smink och är naturligt vacker.

På min fritid hjälper jag mina föräldrar, de i behov av hjälp i mitt bostadsområde och jag lär mina småsyskon eller grannbarnen bra saker. Jag hjälper andra med läxor och får då hjälp när jag behöver.

Jag är glad över skolmaten och det skulle aldrig falla mig i att slänga någon mat oavsett vad det är.

Jag slänger aldrig skräp och jag plockar efter andra. Så klart röker jag inte och på så sätt smutsar jag inte ner och skadar inte min hälsa. Jag använder inte droger eller snattar. Jag väljer att leva laglydigt.

Jag skolkar inte heller från skolan. Jag behöver den kunskapen skolan ger för att tackla problem som kommer och finna en plats i yrkeslivet för att bidra till Samhället.

Jag kräver inte. Jag ger. Jag gör mitt bästa för min familj och mitt samhälle.

Lägg gärna till egna punkter som du lär dina barn som är klimataktivister!

4 svar på ”Några förslag till klimataktiva barn!

 1. Jag köper inte trasiga jeans i affären trots att det ät mode!
  T o m Greta uppträdde i sådana med uppklippta knän!

  • Skamlig att riva sönder nya kläder för att leka ”fattig barn” som måste gå i trasor.

 2. Bra lista!

  Den sparsamhetsprincipen är ungefär vad jag fick höra av mina ”boomer”-föräldrar – ni vet de där som sägs vara så slösaktiga och själviska.

  Man behöver inte duscha varje dag. I lumpen får man lära sig att tvätta sig ordentligt med en kopp vatten och en tvättlapp. Tänk inte på det som en statusmarkör eller ett nöje utan ren överlevnad. (Med smutsiga fötter eller ”infanterield” eller dåliga tänder står du dig slätt i fält.)

  Ät ingen frukt och grönt som importerats! Hemodlat, mycket rotsaker och bönor som går att odla i Sverige. Bruna bönor har mängder av protein för den som vill äta mindre kött. (Ger mig inte in på hur djurhållning behöver för att överhuvud taget kunna ha jordbruk, det har andra gjort bättre.)

  Sänk temperaturen inomhus. Ta på en tröja. Väldigt mycket energi går åt till att värma både duschvatten och rum vi inte vistas i. 20 grader på dagen, 18 på natten sade man efter oljekrisen. ”Bastu” sade engelsmännen om svensk innetemperatur.

  Fast
  * det är lite äckligt att inte duscha varje dag
  * bönor och rotsaker är inte gott
  * man ser inte lika bra ut i tjocka kläder

  Någon annan löser det nog. Blir det tillräckligt mycket våld i samhället röstar vi tillfälligt fram en ”stark man”, blir det för lite energi röstar vi fram någon som bygger kärnkraftverk.

  • Ja, det gick bra utan dusch och tvätt med en våtservett tre veckor i taget hela fem månader när jag gick PCT. Men om man jobbar och med andra? Fast då luktar ju alla skit.
   Risken/chansen för en stark karl ökar varje dag. Fast nu är det snart jul och vi tänker på konsumtion och mat. Men sedan?

Kommentarer är stängda.