En unik skådespelare har gjort sin sista film.

En sorglig nyhet från filmvärlden. En av mina skådespelarfavoriter avslutar sin filmkarriär på grund av sjukdom. Det är Bruce Willis som lägger ner skådespelandet då han har fått diagnosen afasi. Han har haft problem de sista åren men har än en lager filmer som ska komma ut snart.. Bruce Willis karriär har pågått sedan1980. Han är 67 år.

Willis är en skådespelare som har gjort en massa B och även C filmer där slagsmål ingår som en ingrediens. Där mycket prylar går sönder som i den scenen där en bil krockar med helikopter i Die Hard 4.0 . Spektakulärt! Men han slåss för de goda, mot de onda, för att rädda Världen. Han är trovärdig i det han gör.

Det är något alldeles speciellt med Bruce Willis.

Han är inte en skådespelare som får oscarnomineringar för sina roller även om några filmer han har spelat i har nominerats som bästa film. Ja, han har spelat i flera filmer som man ser och glömmer. Men han har även spelat oförglömliga karaktärer som John McClane i ”Die Hard” filmerna, de som går till filmhistorien. Bruce Willis utstrålar manlighet på det gamla sättet. Stark, trygg, aktiv, god. Hans rollfigurer är ofta kalla – skulle hellre säga praktiska – och korthuggna med viss torr humor men man anar en god person innerst inne. Det händer saker när han är i gång. Han slåss för det goda. De onda förlorar. Han har ett gott hjärta.

Han är för det mesta en underhållare även om han har spelat in filmer med djupare mening som ”Sjätte sinnet”. Han är unik. Han tävlar i en klass: Bruce Willis klass.

Vad är det i hans stora filmkatalog som är bäst av de bästa? Se Die Hard – filmerna, John Mc Clane är hans toppkaraktär. Moonrise Kingdom, Sjätte sinnet, De 12 apornas arme, så klart Armageddon. Finns fler. Dessa var mina favoriter.

John Mc Clane karaktär i filmerna Die Hard är rankad #46 på ”Premiere: magazine’s 100 Greatest Movie Characters of All Time”.

Willis är utnämnt av president George W. Bush som nationell talesman for barn i fosterhem.

Så klart har han en stjärna på Hollywood Walk of Fame på Hollyvood Bldv.

En smart citat från Bruce Willis: You can’t undo the past . . . but you can certainly not repeat it.

Ja, så sant. Gör inte om det som inte fungerar som är bara av ondo eller dumhet.

En stor, lång karriär är nästan avslutad.

PS: På måndag visas en toppfilm på kanal 8:

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Två Oscars: Frances McDormand för huvudroll och Sam Rockwell för biroll.

Nej, Bruce Willis är inte med. Se den!

7 svar på ”En unik skådespelare har gjort sin sista film.

  1. Det hade jag nog aldrig gissat att du gillar Bruce Willis, Elina. Men håller med, han är alltid på det godas sida och verkar ha hjärtat på rätt ställe. Ett sånt förskräckligt grymt öde att drabbas av afasi

  2. Äsch! Han springer ju bara runt och skriker i Die hard-filmerna. :)

    Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Är en suverän film, med alltid fantastiska Frances McDormand.

Kommentarer är stängda.