Räkna myggor?

Myggor.

Allt fler partier ropar på en ny folkräkning. Den senaste folk- och bostadsräkningen i Sverige genomfördes 1990. Då gjordes den med hjälp av frågeblanketter till hela befolkningen i kombination med uppgifter inhämtade från olika register.

Men, hur tänkte politikerna göra det nu, i praktiken? Vi som bor lagligt och de som är födda i Sverige är registrerade, ungefär. Men alla andra?

Vet Migrationsverket hur många de har släppt in?
Vet Migrationsverket hur många är kvar fast de skulle ut ur landet?

Kommer någon Myndighet att sitta på trappan och räkna folk som går in till en etta där några hundra är inskrivna?

Kontrollerar man de bostäder för asylsökanden, deras släktingar och de godhjärtade där väldigt många är folkbokförda för att få klarhet i hur många som bor där på riktigt? Eller är det rasistiskt utpekande? Troligen så. Släpp det.

Kommer man att gå runt på natten och fånga även de bostadslösa svenskarna? De vräkta som bor lite här och där utan adress? Jag gjorde det en gång som socialsekreterare när jag räknade stadens bostadslösa.

Eller de  som är så att säga pendlande ut och in i Sverige, hur det passar, utländska ministrar och så?

Glöm inte de som sover i skift någonstans och arbetar med något när de andra sover..

Hur många kom in med flera identiteter? Räknas de som en person eller flera? Alla de som lyfter bidrag i någon form men visar sig vara boende utomlands räknas de eller är dessa bara en miss i systemet?

Det finns förslag om registrering med fingeravtryck så dubbla eller flera identiteter kan upptäckas. . Men varför gjorde man inte det redan när  en asylsökande registrerades?

Jag hade flera patienter som var skrivna ”flytande i församlingen” på den tiden som Kyrkan registrerade oss. De hade vräkts men hade inte någon ny adress. När jag skulle få hjälp till dem från Socialtjänsten var det inte en tävling precis för att ta hand om dem. Inte mitt bord… Vart hamnar de bostadslösa idag? Vilket register? Efter två år avregistreras personen som försvunnen enligt Skatteverket: En person som oavbrutet under två år ansetts sakna känd hemvist ska avregistreras som försvunnen med stöd av 21 § FOL.

Jag undrar hur många de är? De som räknar skall nog krypa även under broarna, besöka nattbussar och så.

Medan man räknar kommer det in nya, ut andra, föds, dör och hamnar under broarna. folk rör på sig. Det blir aldrig rätt. Inte ens ett ögonblicksbild.

Jag känner nog att räkna folk  blir alldeles för kostsamt och svaret mindre sanningsenligt. Resultatet kommer att ha för många ben som inte kan räknas. Slösa inte skattemedel på detta. Försök att räkna ihop de register vi har i stället. Kanske kan man bara kontrollera de bostäder där det finns alldeles för många personer inskrivna hos Skatteverket  på en alltför liten yta. Och börja ta fingeravtryck av de inkommande? Och varenda en som hamnar hos polisen. En bra början.

Själv har jag lämnat fingeravtryck både i USA och i Tanzania vid inresa. Ja, de släppte in mig. Och ut.

2 svar på ”Räkna myggor?

 1. Hej.

  FoB kan ju kolla hos Frälsis, Stadsmissionen och olika frikyrkor. Vi som är volontärer där träffar varje vecka hemlösa svenskar som inte räknas.

  Där jag är, är det två volontärer som är socialsekreterare. Vad de tycker om hur kommuner, Socialstyrelsen och F-kassan agerat sedan psykiatrireformen blir mest en lång uppräkning invektiv blandade med ilska, sorg över svek och dilemmat mellan att försöka mildra skadan politiker orsakat med vetskapen att deras arbete möjliggör för sagda politiker att fortsätta kasta ut gamla, sjuka, handikappade och på annat vis svaga och rädda svenskar på gatan.

  Att dessa politiker skulle säga ”Stopp, vi har inte plats för fler – vi har hemlösa som måste få tak över huvudet nu när frosten kryper på” finns inte på kartan.

  Så ”civilsamhället” rycker in – som om det fanns något annat samhälle än just det civila för den delen. Byggkutsar, husvagnar, sommarstugor, friggebodar med mera tas i bruk. Privatpersoner försöker hjälpa så gott det går.

  I smyg. För får kommunen reda på att NN nu bor i AAs sommartorp så blir det utredning. Kanske skönstaxering för vad NN enligt marknadsvärde bör ha betalat AA, trots att inga pengar bytt ägare – skattmasen behöver ju inte bevis. Och det talas om att beskatta livsmedelsbutiker, restauranger, caféer och grossister som donerar mat, baserat på vad de skulle ha tjänat om de hade sålt den mat de skänker bort (och som ofta är över tiden eller nästintill).

  Men jag har lika svårt som du att tänka mig att det från nickedockan Lööfven skall utgå ett påbud om att alla rikets invånare skall låta skattskriva sig. Det blir då alldeles för uppenbart att politikerna begår folkmord via folkutbyte.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • När Vadstena stängdes åkte min arbetskamrat och jag dit för att träffa vår kommuns sjuka. Sedan hämtade vi hem dem. De fick bostad i gruppboende. Kommunen byggde ett dagcenter. Men Vadstena sa att vi var ett av de få Kommuner som brydde sig. Folk hade ju bott i sådana anläggningar i åratals.
   Det är väl ingen av dessa som lever? Men de nya hamnar inte i en anläggning, utan är snart på gatan.
   Hörde om nutidens vård. När den ganska unga missbrukaren var färdigbehandlad i ett behandlingshem köpte socialsekreteraren en sovsäck åt honom.
   Jag räknade min kommuns bostadslösa när jag jobbade som socialsekreterare just genom att söka upp dem överallt. Den yngsta var en baby. Sedan läckte jag uppgifterna till pressen. Fy på mig. Politikerna var rasande. Socialtjänsten ordinerades då att fixa en bostad åt alla.
   Men det var 1985. Idag får man vara glad för en sovsäck.

Kommentarer är stängda.