De riktiga feministerna.

Idag, på Internationella kvinnodagens sista minuter vill jag komma ihåg och sprida vidare information om riktiga hjältar. Inte popstjärnor, politiker, mediefolk utan förkämpar för kvinnors rättigheter som jämlika varelser, inte förtryckta av medeltida samhällssystem. En av dem är Yasaman Aryani, 24, har suttit fängslad i snart ett år i Iran – och hon har nio kvar. 

Jag vet inte vad svenska kvinnor har protesterat mot idag – i världens mest jämställda land. Inte mot islams kvinnoförtryck? I den multikulturella världen klär vi ju oss olika. Men, nog blir jag fundersam när jag ser lågstadietjejer med slöja och ibland även flickor i vagn. Jag ser få om inga protester mot slöja i Sverige. Försöken att förbjuda slöja på skolbarn har snarare ökat slöjorna på huvuden, även på de svenska som protest. Ingen har väl glömt bilden av vår feministiska Regering i Iran? Bilden av underkastelse? Spridd världen över.

En av de som har slöja och tycker sig vara en bättre människa med täckt huvud än andra kvinnor sa nyss till en kvinna utan slöja att hon bör flytta från Sverige om det inte passar. Det här är hennes land. Vart skall vi slöjmotståndare flytta till? Är det verkligen vi som skall anpassa oss eller packa ihop? (Läs mer på Nyheter idag) Det pratas om folkutbyte. Förändrad Sverigebild i alla fall. 30% i min kommun är nu födda utomlands, oftast Mellanöstern eller Afrika och det är inte många gamla finnar kvar. Att den svenska jämlikheten och frihet för kvinnor kan naggas på kanten eller ersättas av gamla värderingar som vi har tidigare kastat i soptunnan är dock uppenbart, för alla andra än politiker.

Några iranska muslimska kvinnor kämpar. De vill också ha håret fritt, cykla, klä sig utan svarta kåpor, ha samma möjligheter än män, närma sig de  än så länge fria kvinnorna i väst eller i alla fall gå tillbaka den ”gamla goda tiden” före den iranska ”revolutionen” då man klädde sig som man ville. ”Renhet” sitter inte i kläder tycker de. Det ligger i ens uppförande mot andra.

Tillsammans med sin mamma, Monireh Arabshahi, och deras väninna Mojgan Keshavarz, genomförde Yasaman Aryani en protest mot det iranska slöjtvånget i Tehran.

De tog av sig slöjan.

De tre kvinnorättsaktivisterna dömdes till sammanlagt 55 år i iranskt fängelse . Någon advokat erhölls inte och jag undrar hur skulle advokaten behandlas efteråt? De var misshandlade i fängelse.

Yasaman och Monireh dömdes till 16 års fängelse vardera, och Mojgan till 23 års fängelse för att ha ”uppmuntrat och möjliggjort moralkorruption och prostitution”. Att visa håret leder enligt mullorna i Iran till prostitution. De iranska männen kan inte behärska sig om de ser kvinnohår att skymta fram, en sexuell attribut som skall döljas eller hur ska jag tolka det? Förtryck av kvinnor kan ha många uttryck.

Fängelsestraffen ledde till internationella protester, och fördömdes av bland andra FN och USA. Och nu hoppas jag att även  ni sätter er på protestlistan som ni finner hos Amnesty.

Efter att ha överklagat sina brott har Yasaman och Monirehs straff nu sänkts till nio år och sju månader vardera.

Dessa kvinnor är värda en tanke och signatur på den Internationella Kvinnodagen.

Från Amnesty:

In Iran, it’s a crime for women to appear in public with their hair uncovered.  It was International Women’s Day 2019 when Yasaman and her mother took off their headscarves and walked through a women-only train carriage in Tehran, handing out flowers. Yasaman spoke of her hopes for a future when all women would have the freedom to choose what to wear, “me without the hijab and you with the hijab”.  After a video of this went viral, Yasaman was arrested and charged with “inciting and facilitating corruption and prostitution” through promoting “unveiling”.

After the authorities held Yasaman in solitary confinement and threatened to arrest her family if she didn’t “repent”, they sentenced her to 16 years in prison. She is required to serve 10 years of this sentence.  

Yasaman’s cruel punishment is part of a wider crackdown on women campaigning against discriminatory forced veiling laws in Iran. The Iranian authorities must not be allowed to rob Yasaman of the best years of her life – simply because she believes women should have the right to choose what they wear.   

Help us fight for Yasaman’s release. Sign the petition, call on the Iranian authorities to:

 • Unconditionally release Yasaman Aryani from prison
 • Unconditionally release from prison all other women’s rights defenders detained for peacefully protesting against forced veiling

https://www.amnesty.org/en/get-involved/take-action/w4r-2019-iran-yasamin-aryani/

http://aktivism.amnesty.se/uploads/cms_page_media/587/amnesty-infoblad-Yasaman-Aryani.pdf

5 svar på ”De riktiga feministerna.

 1. Hej.

  En kvinna som är med och hjälper till med utdelning av matpaket i en frikyrka borta i samhället är mer feminist (fast jag tror inte hon skulle vilja bli kallad det) än hela Sveriges dylika etablissemang, politiker som kulturmuppar som journalister.

  Med tre barn i koltåldern går hennes gubbe och får slaganfall på jobbet, och blir hemmavarande men tämligen hjälplös. Hon själv jobbar natt på lasarettet, heltid. Äldsta barnet tar hand om nattning och frukost för de yngre.

  Sen dör gubben hennes och hon får sköta allt själv tills barnen är vuxna.

  Med trasiga axlar och stela ben och starrig blick, krumma fingrar och kutig rygg, ställer hon ändå upp på samhällets olycksbarn så mycket hon orkar. För sitt slit från sexton års ålder till sextiofem (hon är äldre men då fick hon pension*) belönas hon av den feministiska staten med lägsta garantipensionsnivå. Löfven får mer på en månad än vad hon får på ett år.

  Men att hylla sådana kvinnor, det gör etablissemanget varken 8:e mars eller någon annan dag. En annans problem förr framstår som trams i jämförelse.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS *”Fick pension” är hur kvinnor och män av hennes generation säger härikring. Fick, som om det var en nådegåva och inte de själva som arbetat ihop pengarna. Hade de fått behålla de skattekronor som gått in i pensionssystemen hade haft det bättre ställt, men då hade inte socialmoderaterna kunnat spendera deras livsinkomst på annat. Jag saknar ord för sveket mot dessa kvinnor. DS

  • Ja, påminner om min mor som bar tegel på byggen som enda kvinnan samt tidningar på morgonen. Byggarbetare valde henne som sin fackrepresentant.
   Lite annat än:
   En grupp kvinnor med bara bröst blockerade under internationella kvinnodagen på söndagen Waterloobron i London. Varför är det så stort och viktigt att visa brösten? Vad gjorde det för nytta?
   Eller i Malmö kvinnodemonstration med plakat ”Sverige måste dö”. Ja, vi håller ju på som bäst…

 2. Ja, det finns alldeles för många som tror att det fortfarande duger att vara ”neutral” och tala om ”individens val”. Ibland får man faktiskt välja sida och stå för sitt val.

  Westerholm fick vid något tillfälle höra att ”här har vi i [land i mellanöstern] börjat lista ut hur vi skall handskas med [extremister], och så går ni Europeer och ger dem en fristad, yttrandefrihet, och möjlighet att fortsätta flera generationer till.”

  (Jag är nog gammaldags som använder ”duger” på det sättet. Det var ett sätt att vara väldigt tydlig men undvika svordomar, vill jag minnas.)

  • Neutralitet är försvunnen länge sedan men majoriteten har inte märkt det än. Blir en hård upptäckt men många anpassar sig snällt.

   • Så sant.
    Tror jag hörde något om ”goda föresatser” (eller hur man nu brukar översätta ”good intentions.”)

Kommentarer är stängda.