Bomb i resväskan.

Jag var tanklös och packade in snögloben i handbagaget med bubbelplast omkring. Jag ville undvika att den julklappen gick sönder. Hanteringen av våra väskor på flygplatser är inte mild, snarare hårdhänt. Det föll mig inte i att globen innehöll farlig ingrediens: vätska..

Så, jag fastnade i säkerhetskontrollen. Jag var dum nog att säga: det är bara en snöglob. Den allvarliga kvinnan bakom bandet kallade då snabbt på förstärkning. Säg aldrig något till ditt försvar i säkerhetskontroll. Då blir du extra misstänkt.

Det kan bli en bomb, sa någon. Nu var jag klassad som en terrorist. Personalen höll i snögloben i tur och ordning, vände på den. Snön började falla i globen. De vevade lite på musikknappen. En kort pling plong. De diskuterade. Sedan beslutades att jag fick lämna kontrollen med snögloben och antingen ge bort det, lämna det till förvaring eller checka in väskan.

Det kändes som en scen i en film med någon komiker. Det var dock obehagligt, inget att skratta åt. Kön bakom mig började bli grinig.

Jag vände tillbaka och checkade in väskan. Gör aldrig det på plats. Det kostar kanske mer än hela resan. När jag gick tillbaka betraktades jag som terrorist med alla  prover och undersökningar man kan göra vid  säkerhetskontroll. Kön stod medan alla ägnade sin tid åt mig och min handväska.

Det kändes absolut olustigt. Att bli betraktad som terrorist var inte trevligt. Dock kändes tanken att jag, en gammal blek mormor, kan få för sig att spränga ett plan som exempel på väldigt obehaglig utveckling i världen. Vi kan inte ens ha en julklapp med oss utan att bli misstänkta på att ha onda avsikter som att ta livet av  186 flygresenärer och 6 personal på väg till en liten  svensk stad.

Jag undrar dock hur de tänkte. Hur kunde jag använda bara en  snöglob för bombtillverkning? Misstänkte de att några andra hade resterande ingredienserna i sina väskor utan att bli ertappade i kontrollen? Kanske var vi ett helt gäng onda mormödrar?  Hur skulle jag – vi – hinna tillverka en bomb på de 55 minuter flygresan tog?

Jag är förstås glad över att flygplatsen har kontroll. Har passerat platser med så slapp kontroll att man blev något fundersam. Men hur har världen blivit när en snöglob med julmotiv finns på terroristernas lista över bombmaterial?

Nu finns globen hos mottagaren. Jag vevar min egen i gång. Den spelar en julvisa och snön faller så vackert.

En liten stund av julmagi. God fortsättning till Er Alla!

Några andra bomber som inte var bomber eller onda avsikter:

Tingsrättens sammanvägda bevisbedömning resulterar i att det är styrkt att David Idrisson har skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 560 kg kalciumhypoklorit, 100 kg kaliumhydroxid och 50 liter svavelsyra 96 % med uppsåt att utföra en sprängning i Sverige i IS:s namn.

Nej, det gick inte, han kunde ha andra ändamål med medlen och friades av Hovrätten.

19-åringen från Södertälje hade 1,5 kilo sprängmedel paketerat i en nötburk i bagaget då han hoppade på tåget i Malmö.

Men det var inte farligt utan han friades.

2 svar på ”Bomb i resväskan.

 1. Röstboskap har aldrig fel!
  Var glad du togs för en svensk mormor.
  God fortsättning!
  Nu till handelsman för inköp av golv.
  Renovering av nyköpt lägenhet på nyår. Man måste ha planer på gång för att ej kärva ihop.

 2. Jag upplevde något liknande när jag en gång i sista minuten lade en shampoo flaska i handbagaget.
  Flaskan konfiskerades så klart och hamnade på en hylla bakom spärren. Jag kunde inte hålla tyst utan ifrågasatte med hög röst hur de kunde placera någonting som de ansåg så farligt bland så många människor på en flygplats.

Kommentarer är stängda.