Film för regniga sommarkvällar

Varje sommar dyker det upp listor om bästa böcker, bästa film och allt annat bästa från badstränder till mat.

Några av filmerna på Sveriges Radios 100 lista  var mina favoriter, andra hade jag inte ens sett. Jag tycker om mörka filmer, gillar inte lyckliga slut med inbillning att nu börjar livet. Gärna filmer där allt är inte självklart utan slutet är överraskande som i Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

Vita bandet borde alla se. Obligatoriskt. Så i tiden och skrämmande, man kan dra paralleller till nutiden. En annan film som dock inte fanns på listan är Guds hästar, rekommenderad av mig förut. Den ger en bild av rekrytering till islamiska självmordsbombare som är så aktuellt när Sverige och Europa får  IS medlemmar tillbaka från det kraschade Kalifatet.

Jag tycker också om typ katastroffilmer fast då brukar ju en hjälte dyka upp eller i alla fall går världen tappert under. Melancholia en favorit.  Så vackert och starkt om människans förmåga och oförmåga att tackla det oundvikliga. Hur skulle jag göra själv? Vad vill du göra på din sista dag på Jorden?

The secret life of Walter Mitty är varken katastrof eller tungt men helt enkelt en underbar överraskande och vacker. Birdman är något man vill se flera gånger, den är häpnadsväckande och man missar lätt någon nyans av spelet.

Alla filmer i bilderna är av hög klass, ger tankar om livet, roar och berör.

Absolut favorit är dock Into The Wild. Jag kan se om det flera gånger. Kanske beror det på önskan att bara lämna allt och ta min tält och gå. Dock vill jag inte ha så sorgligt slut. Mera om film: klicka på film förstås på etikettbubblan.

Vilka är dina favoritfilmer och varför?

Listan från Sv. Radio får du leta efter själv. Jag undviker att sätta ut länkar nu mera utöver mina egna.

PS. Jag har städat och slängt kommentarer före 2018 och en del inlägg samt länkarna. Är inte färdig än. Hoppas ingen tar illa upp när gamla kommentarer försvann. Jag läste de alla igen. Så mycket klokhet, men allt blir inaktuellt och ingen läser bakåt.

3 svar på ”Film för regniga sommarkvällar

 1. Hej.

  Svårt.

  ”A Clockwork Orange”, ”The Osterman Weekend”, ”The Hills have Eyes”, ”Wizards”, ”Heavy Traffic”, ”Gas-s-s-s”, ”Attack of the Killer Tomatoes”, ”Alien”, Sergio Leones västernfilmer, västerns med Bud Spencer och Terrence Hill, västerns med Kirk Douglas, ”Spartacus”, ”The Fly” – bägge versionerna, ”Invasion of the bodysnatchers”, i princip allt av Cronenberg och Carpenter, ”Duel”, ”Chato’s Land”, de riktiga Star Wars-filmerna i ursprungligt format, ”Fitzcarraldo”, ”First Blood”, ”Terminator”, ”Predator”, för många gamla vampyr och monsterfilmer för att räkna upp, ”16 Blocks”, Eastwoods filmer, …

  Ska man sen gå in på västerns och krigsfilmer som rullade på femtio och sextiotalet tar det aldrig slut.

  Men en film höjer sig över mängden: ”Mannen på taket”. Ingen amerikansk polisfilm når ända fram i att se så verklig ut.

  (Som synes på listan tittar jag på film för underhållning, inte djupa tankar eller drama – till sådant passar böcker mig bättre; tycke och smak och allt sådant där.)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • ”A Clockwork Orange”,”Alien”,”Spartacus”, de flesta Eastwoods egna kan läggas från din lista till min.
   Sedan finns det många äldre filmer men de jag la ut är mest från de senaste 10 åren.

   • Hej.

    Ah, glömde en från senast jag var på bio: dramadokumentären/biografin om Touko Laaksonen (nom de plume Tom of Finland).

    Fri från PK trots att det var en samproduktion med folk från SVT och SF.

    Mycket underhållande och samtidigt mycket sakligt torr.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

Kommentarer är stängda.