Fyra blixtlås och en mobil.

Det finns saker jag avskyr att göra. Inte städning, jag gillar att ha det ungefär rent. Inte tvätt, matlagning, baka… men tvätta fönster avskyr jag. Hur jag än gör enligt tips och regler blir det aldrig bra. En sak till som nästan orsakar utbrott är att sy i blixtlås, även om jag är ganska bra på att sy för övrigt. Varför håller alltid blixtlås kortade tid än plagget?

Så frågan är: hur många blixtlås byten motsvarar en ny mobil och livstids gratis Internet?

Min bank ID slutade fungera och snart ger hela mobilen upp eftersom det system jag har anses gammal och har slutat underhållas. Mobilen är min tredje och de två enklare äldre är fullt fungerande men jag antar att även de drar nu sin sista suck. Det är svårt att vara utan den nya tekniken. Bank ID är som ett måste. Det efterfrågas överallt. Jag försökte ta ut en bonus check från mataffären jag brukar handla i, men det gick inte utan bank ID. Inte gick det att handla fyra blixtlås på Internet utan jag fick åka till stan och handla över disk.

Blixtlås, ja. Jag har gjort byteshandel. Jag ska sy nya blixtlås på fyra jackor vars dragkedjor har pajat och som lön kommer en ny mobil och livstids gratis abonnemang på Internet.

Är inte jag en bra förhandlare? Eller, är detta bara en början på ändlösa lagningar och syprojekt? Borde jag bett det skriftligt från sonen som föreslog ”byteshandeln”.

Kan det räknas som skattefusk? Det var ju någon S minister en gång som sa att baka bröd och koka sylt var skattefusk eftersom man slapp moms och tänk om bären var självplock! Så i stället att arbeta och köpa färdigt fuskade man. Fy!

Egentligen kör vi med förra årets julklapp: återbruk, begagnat. Utan blixtlås kastas jackan och ett nytt plagg köps så nu är vi miljövänliga. Mobilen däremot är producenternas ”du måste köpa nytt regelbundet” beräkning. I den tekniska världen blir saker fort gamla. Hur många mobiler kommer ett skolbarn att äga i livet?

Så, nu ska det sys. Att sprätta bort trasigt blixtlås var redan en prövning. Det var verkligen välsytt.

Jag ska stärka mig med en kopp te och hembakt bröd innan jag sprättar vidare.

2 svar på ”Fyra blixtlås och en mobil.

 1. Hej.

  Svenska myndigheter skall vara tillgängliga för alla invånare. De flesta, om inte alla, kräver nu bank-id för att man skall kunna använda deras tjänster. Standard för tjänstehen är att hänvisa till hemsidan vilken kräver bank-id. Alla invånare kan inte använda bank-id av olika skäl, och är därför utestängda från den hjälp de har laglig rätt till. Jag tänker här på ett exempel jag har insyn i, där en utvecklingsstörd man inte får hjälp av vare sig Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan – ”allt du behöver veta finns på hemsidan, logga in med ditt bank-id” är sista ordet till en man som har problem nog att använda e-post.

  Fem års utbildning till socionom och offentligt tjänstehen krävs det för att sitta bakom ett skrivbord och säga ”Titta på hemsidan”. För det får man över trettio tusen brutto. Att via kriminellt slarv orsaka en arbetares död inom skogs/träindustrin kostar ca femtiofemtusen i böter, för att jämföra hur vi alla är lika värda.

  Hellre skulle diverse tjänstehen få försörja sig som fönsterputsare, kittelflickare eller i-syare (kan man titulera sig ’influenser’ så kan man säkert kalla sig i-syare) av blixtlås.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Jag skulle köpa ett frimärke 18 kr från det vi nu mera kallar Postens utdelningsställe. De vägrade ta mot lagligt betalningsmedel fysiska pengar alltså. De tog bara kort.

Kommentarer är stängda.