Hans Rosling: ‘No such thing as Swedish values’

IMG_4569

Vad utmärker en svensk? Vad är svenskhet? Som vanligt blev jag lite gnällig på uttalanden om svenskar och det svenska. I detta fall var det geniet Rosling, känd i världen. Mannen som får statistik att vara lustfylld och begriplig. Han tillfrågas i en intervju vad svenskt är.
“Our public health problem beyond everything is alcoholism,” he explains, noting that chronic alcoholism was first described at Stockholm’s Karolinska Institutet, where Rosling is also a Professor of International Health.
“If anything is Swedish it’s alcoholism.”

Hur sant är hans uttalande? Låt oss se på världsstatistik. Topp-tio-listan ser ut på följande sätt:
Vitryssland – 17.5 liter
Moldavien – 16.8 liter
Litauen – 15.4 liter
Ryssland – 15.1 liter
Rumänien – 14.4 liter
Ukraina – 13.9 liter
Andorra – 13.8 liter
Ungern – 13.3 liter
Tjeckien – 13 liter
Slovakien – 13 liter

Det kan jämföras med Sveriges 9,2 liter alkohol per person 15+ varje år. Genomsnittet för hela världen är 6,2 liter per person och år. Vissa länder dricker ju inte alkohol men att röka något som hasch är ok. Detta är dock lite falskt för under flygturer från Saudi till ex. serverar man alkohol när landgränsen har passerat. Och den som har besökt Thailand har säkert sett Mellanösterns män med en drink i handen och en lättklädd flicka på knäet-


Låt oss kolla lite mer på de svenska som dricker. Om de som inte dricker alls borträknas är siffrorna för Sverige13.3 liter ren alkohol per ”supande” svensk mot Rysslands 22.3 l. Rumänien, Tyskland, Finland Latvia, Moldova och Portugal dricker mer än vi för att ta några slumpmässiga ex. medan Norge, Italien och Island dricker mindre. Nu är inte allt medräknat som import från resor och hembränt men det gäller alla länder.

Han kan inte skylla på att munnen går innan hjärnan är inkopplad eftersom han har en av världens skarpaste hjärnor och älskar statistik. Ett annat uttalande som retade mig:
“If you want to find a good person for something here you need to look among the young, women, or immigrants”, he says, adding it’s a “blessing” that Sweden has so many immigrants.”
Igen, svenska vita män kan gå och dränka sig i Medelhavet.
Jag är en stor fan av Roslings statistik, han kan få siffrorna att leva. Men hans uttalanden gör mig sur. Att kalla svenskhet för alkoholism fick mig att gå i spinn. Att nedvärdera svenska män och tro att invandrare är blessing för landet retar mig när jag ser på statistik av verklighet som Affes statistik, statistik som just är Roslings stora grej.

Vad är svenska värderingar och svenskhet för dig? Eftersom jag är född utomlands bör jag kanske vara tyst?

I alla fall min respekt till Rosling försvann.