Hur ofta duschar du? Inte varje dag väl? Tre gånger i veckan är gott nog för en gammal gubbe tyckte Kammarrätten så jag sket genast att duscha min gubbe idag. Kammarrätten och äldreomsorgen måste veta bäst?
Hör dusch varje dag till skäligt levnadsnivå? Inom äldreboenden är det snarare en gång i veckan eller vid kris när någon har kissat på sig. Jag har ”smygduschat” folk när de egentligen inte hade duschdag men hade behov av lite rengöring rent av. Alla vill inte duscha varje dag, de orkar helt enkelt inte eller är inte vana med det från sin ungdom då duschmöjligheterna var sämre. Som dement glömmer man mycket av sitt liv, som just att sköta sin hygien.
Duscha eller inte har gått så långt som till Kammarrätten. En 82 år gammal dement man som inte alltid hittade till toaletten i tid ville duscha varje dag. Först fick han rätt i förvaltningsrätten men hemvårdsnämnen tyckte att det var för mycket välbefinnande och överklagade. De fick rätt i Kammarrätten. Kommunen ansåg också att frågan var principiellt intressant och tryckte i ett överklagande till kammarrätten på att det i socialtjänstlagen inte finns något som säger att en daglig dusch ingår i det som kallas en skälig levnadsnivå.
Halmstads Hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M), är nöjd med domen:
– Det visar att vi gjorde rätt bedömning och det känns säkert skönt för tjänstemännen att ha något att luta sig mot, som visar att man är på rätt spår. Hade vi fått ett avslag så hade vi ju fått ändra oss.
De gjorde rätt bedömning, inte han som ville sköta sin hygien bättre. Hur ofta duschar Ann-Charlott Mankell och de som jobbar i Kammarrätten? Inte varje dag hoppas jag. Det ingår ju inte i livskvalitén! Och, kan man inte lösa sådana frågor utan att använda rättens resurser? Fanns det ingen bättre kompetens hos äldreomsorgen? Vilka andra mänskliga behov finns inte exakt preciserad i Socialtjänstlagen? Det blir nog en del Kommunen kan neka till.
Kan de inte säga ärligt att det finns inga pengar till en daglig dusch? Tänk om alla ville duscha varje dag, tanterna och gubbarna som inte håller tätt? De som behöver dubbelbemanning? De som behöver liftas ur sängen, det är tidskrävande vet jag. Jag tror de tänkte nog att om alla skulle duscha varje dag räckte inte budgeten, mer personal måste anställas och rent miljömässigt ökar vattenförbrukningen i kommunen. Det finns ju andra som behöver medel. Nej, man får inte ställa grupper mot varandra men det är exakt vad som händer när den kommunala budgeten beslutas. De gamla kostar för mycket.
Nu ställer jag två grupper mot varandra.Tänk på en fiktiv liten kommun som får sin befolkning ökad med 5 – 15 % i ett nafs. De kan inte åka runt och duscha folk det fattar väl alla, resurserna behövs till de nya.
Så rättens utslag var bara sund och ekonomisk. Var den human? Sådant har vi slutat med i äldrevården. Det skulle bli alldeles för dyrt.
De gamla klagar inte, det brukar vara deras anhöriga som skriker. Nu var det en gammal man som klagade och fick veta att hans åsikt vägde tunt mot kommunens.
Men domstolen sätter inte någon praxis för hur många duschar som ska ingå i begreppet skälig levnadsnivå. Det lämnar man till kommunens handläggare, en person som knappt känner dig och är någon man kanske träffar en halvtimme/timme per år. Min gubbe träffar sin tre kvart i året. (Obs. Hon är vettig, på rätt plats.)
– En sådan norm kan man inte slå fast, det är högst individuellt och det måste alltid göras en individuell prövning, säger lagman Göran Bodin.
Vilka krav har gamlingarna nu mera? Räcker det inte en kallkran ute? Min gubbe fick inte duscha på 14 dagar när han var på avlastningsboende. Han överlevde, så är inte 3 gånger i veckan en ynnest och nästan extravagans? Jag fick lägga honom i blöt i badkaret för underkläderna satt fast. Klagade jag= Ja och de sa att jag var kverulant.
Hur tänker du om ålderdomen eller trycker du helst undan tanken att även du måste be hjälp från Kommunen en dag?