Ibland känner jag att vi sitter i en sjunkande båt…

Hur löser vi risken för terrorism i Sverige? Genom fina konferenser? Dra in passet? Utvisa terroristerna? Ställa krav? Nu vet jag: vi hämtar hem dem från Syrien när de tröttnar på att kriga och sedan tar vi väl hand om dem med terapi, arbete, bostad och vi skäller inte på dem. Det sista är Regeringens recept. Vi har ju också Mona, en slocknad politiker som ska fixa kanske vårt svåraste samhällsuppdrag.

Hur känner du för detta?

Sverige har varit ”behjälpligt med att plocka hem” ett antal individer från Syrien, säger Sveriges inrikesminister Anders Ygeman till TT. Det var inte hotade journalister. Inte heller terroroffer. Inga hotade kristna. Ygeman vill inte kommentera antal eller omständigheter, men enligt uppgift till TT rör det sig om personer som av fruktan för sitt eget liv inte vågat lämna väpnade grupper där.

Det är klart att de som ångrat sig och har sett med egna ögon våldet och terrorn som IS och andra grupper ägnar sig åt också är bra verktyg i Sverige för att motverka rekryteringen, säger Ygeman som samtidigt betonar att brottslingar kommer att ställas till svars. Några fd IS krigare som vill motverka terrorism har dock inte dykt upp än.

Ygeman anser att det krävs mer pengar till kampen mot terrorism.

Vi kommer att ge mer pengar till Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon kommer också att få ett breddat uppdrag, sade han.

Vem är Anders Ygeman? Född 1970. Idag inrikesminister. Ordförande för SSU Stockholm 1992-1996. Riksdagsledamot sedan 1995. Ordförande i riksdagens trafikutskott sedan 2010. Brinner för rättvisa och utveckling och hör till S vänsterfalangen. Rättvisa för vem?

Har han någon utbildning? Vet ej. Politisk broiler?  Har han haft ett vanligt arbete, kämpat för att få ekonomin att gå ihop? Troligen inte för då hade han inte lagt ut medel för att hämta hem terrorister utan hade fattat att vi vanliga skattebetalare blir jävligt förbannade.

Polisen, säkerhetspolisen och samhällets krisberedskap är några av de områden inrikesminister Anders Ygeman ansvarar för. Den viktigaste frågan just nu är den stora omorganisation som polisen står inför. Hur ber han polisen att handskas med de hemvändande terroristerna? Bullar och saft kanske?

Den 18-19 februari hölls en högnivåkonferens om våldsbejakande extremism i Vita Huset, Washington, med ledare från hela världen. Inrikesminister Anders Ygeman representerade Sveriges regering. Med på mötet deltog även Säpo – chefen Anders Thornberg och regeringens nationella samordnare Mona Sahlin. Vilka beslut togs och vilka förslag framställdes? Blunda och se? Be kind?

Har du någonsin haft problem utomlands? Kidnappad av någon gerilla? Enklare, som att ha blivit stulen av reskassan? Sjuk? Dödsfall? Fick ni hjälp från ambassaden? Inte? Krig?  Och minns ni Tsunamin?  Hjälp för en vanlig jävel är tämligen begränsat, man måste själv försäkra sig. Och ibland hjälper ingen försäkring.

Förbannad? Diskriminerad? Det är häftigt att betala skatt?

Samtidigt har en 28-årig syrisk man dömts till 5 års fängelse, åtalad för bland annat folkrättsbrott. Han blir därmed den tredje personen någonsin i Sverige som döms för krigsbrott och den första för krigsbrott i just Syrien. Däremot blev han i nuläge inte utvisad. Mellan 1000 och 1500 krigsförbrytare uppskattas redan gömma sig i Sverige, enligt polisen.