André Brink – min ständiga Nobelprisfavorit är död.

André Brink är död. Få författare har berört mig så mycket med sina historier, språket, magin, närvaron. Hans berättelser bara griper tag i en och man släpper inte boken innan den är slut. Han var min ständiga Nobelprisfavorit och när Coetzee fick priset läste jag genast några av hans böcker och kunde inte alls förstå varför han valdes framför Brink, sydafrikaner båda två. Har du inte än läst något av honom väntar en läsupplevelse. Börja med de tidigaste böckerna som Ett ögonblick i vinden eller Ut ur mörkret.

Jag förlorade ”Ett ögonblick i vinden” vid min skilsmässa och jag letade efter ett exemplar i några år. Nu har jag två begagnade samt en engelsk. Ifall någon som lånar… nej, jag lånar inte ut böcker man inte kan vara utan.

Hans memoarer är också en bild av sin tid, i början apartheidåren då han växer upp.

En stor författare har gått ur tiden men hans böcker finns kvar.  Hans böcker är översatt till 30 språk. Brink var född 1935.