Ingen skatt vid regnbågens slut men väl i affären…

Brukar din pojkvän/sambo/make stjäla kläder för dig? Jag hindrade en stöld idag. Jag gick in på Lindex och precis före mig gick två män, kanske i 30årsålder. Den ena stannade utanför dörren och den andra gick in och grabbade tag på en hög tröjor och stegade direkt ut. Jag stod kvar vid dörren och sa ilsket ”vad gör du” och hindrade honom att gå ut med tröjorna. Han slog mig på armen, trängde sig ut men släppte tröjorna på golvet och de sprang från platsen.

Han skrek: jag lämnar de eller något.

Jag såg ingen personal någonstans och tappade lusten att handla. Skulle jag ha skrikit? Jag gick hem. Nu har jag så j…a ont i armbågen.

Jag undrar hur mycket billigare våra liv vore om folk betalade för sig i affären? Om stölder och förstörelse, bilbränder och rån, mord och våldtäkter inte fanns? Om folk vore mer ärliga? Om politikerna inte festade upp våra pengar? Om ingen fuskade med A – kassa, sjukpenning, assistansersättning och inte ens vab – dagar?

Och om ingen skulle ta ihjäl en annan för makt, tro eller olja eller någon idiotisk vanföreställning om hur livet skall inrättas?

Vore det ens möjligt? Troligen inte. Vi valde inte den vägen utan vi söker makt och fördel. Hur skulle världen se ut utan kriminalitet och krig? Vore det för idylliskt? Varför kan vi inte söka spänning inom forskning eller sport i stället? Måste det finnas kriminalitet för att vi andra skall känna oss goda?

Vet inte. Nu måste jag ta en värktablett. Armbågen skriker. Hoppas det går över.

Fakta:

Under 2013 anmäldes omkring 48 900 butiksstölder. Stölderna handlar ofta om låga belopp och de flesta butiksstölder räknas därför som snatteri.

Antalet anmälda butiksstölder har varierat under den senaste tioårsperioden, men trenden har varit nedåtgående de senaste fem åren, och antalet ligger nu 21 procent lägre än för tio år sedan.

De flesta stölder och snatterier upptäcks inte, vilket gör det svårt att utifrån statistiken avgöra butiksstöldernas omfattning. Specialstudier av butikernas svinn visar att endast mellan fem och tio procent av det totala antalet butiksstölder upptäcks och anmäls till polisen. Stölder av personalen upptäcks sällan.