Skynda dig att läsa för barnen. I morgon kan det vara förbjudet.

Vad är rasism? Idag är uttrycket en söt figur i en barnbok och film. Ett tag sedan var det en annan bok – Tintin – som var skriven länge sedan. I morgon kanske någon som … Pippi Långstrumps far kan vara lämpligt objekt.

Har vi blivit komplett galna? Försöker PK folket skymma rasismen med åtgärder som är oförståeliga och tilltalar inte vanligt folk. Vi som hade aldrig ens tänkt rasism i dessa fall. Är vi dumma och PK folket de framåtskridande ledarna? Eller är PK folket helt enkelt fega när de angriper en liten figur i stället verklig rasism? Är rasismen en färg? Skall vi teckna de svarta människorna med vit färg? De levande då? Men då är det ju förtryck? Finns det inga mer djupa uttryck i samhället som PK folket kunde göra rent hus med? För PK folket är det viktigare att meja ner en omtyckt tecknare med älskade figurer än gå ut till verkligheten.

I omgivningen på en viss hamburgerrestaurang ser jag ibland barn på söndagar som än ser ut lik lilla hjärtat. Skall jag tala om för dem och deras föräldrar att de är rasister?

Stina Wirsén har bestämt sig för att sluta teckna sin omdebatterade film- och sagoboksfigur Lilla hjärtat. Hon vill stoppa även försäljningen. Hur kan hon stoppa oss att läsa? Hon har böjt sig för PK maffian. Vad tycker vi som är hennes kunder och publik? Vi har tyckt att den bråkiga samlingen av figurer berättade om olikheter på ett lättfattligt sätt,  tvärtemot var PK maffian inbillar sig. Vad näst? Läste att i EU finns gruppering som vill ta bort olämpliga barnböcker, de med mor och far, där mor lagar mat och far arbetar. De mesta av våra gamla älskade barnböcker skulle då försvinna. (Länk? Har slarvat bort.) Är det bokbålens tid?

Skynda dig att läsa för barnen. I morgon kan det vara förbjudet.

Debatten pågår vidare:

Till sist öppnades då dörren till indragning och krav på censur. Intoleransen segrade. Olika åsikter fick inte plats i kulturen längre. Hur fungerar det: Om man en gång öppnat den dörren, kan man stänga den igen?

Frågar Ulf Nilsson barnboksförfattare på DN kultur.

Det är nog svårt att stänga misstänker jag men vi måste försöka trycka på allt vi kan.

Rasistiska Lilla hjärtat.