Snart på torra land?

bild:dagens väder på Atlanten

Seglaren har varit till havs sedan början februari med start i Argentina,  stopp på Falkland, Sant Helena och Ascension. Nästa land är Horta Azorerna. Han seglar. Han seglar verkligen eftersom propellern har kollapsat i en storm och motorn går inte att använda för färden. Men Kunde Columbus och de andra tidiga upptäcks resarna segla jorden runt med segelkraft så varför inte han? På Horta väntar kanske en ny propell. Kanske, för det åker en propell till runt i världen utan att hitta till rätt adress.

Ja, vad har man för adress på havet? Senast var det N 23.20 W 33.35  den 12. juni men det stämmer inte längre för dagarna går och ibland är vinden gynnsam. Med satellittelefon, AIS, GPS, dator, solceller och andra attiraljer som hjälp går färden mot eller med vinden, ibland kryssande eller total stiltje. Alla dessa tekniska finesser Columbus inte ens kunde drömma om när han tittade på stjärnorna och försökte gissa vart han befann sig.

Varför seglar man ensam bara för färdens skull? Varför bestiger man höga berg? Nyss rodde några över Stilla havet. Vissa simmar över Atlanten och rekord efter rekord slås av dem som måste vinna över sig själv. Ofta är döden med som insats. Vi är sannerligen olika. Från de trygga 8 -5 jobbare vilka slå på TVn och sedan är nöjda till sensational seekers  som måste vara på havet eller åtminstone på en fjälltopp, satsa på omöjliga forskningsprojekt eller lösa gåtor för att känna livet pulsera en stund.

Äventyr är  också ett ord som drabbats av inflation. Sök bara på ordet så får du de mest konstiga svar. Seglaren kan nog räknas till de riktiga äventyrarna, speciellt när han inte kunde segla när båten Icebreaker inköptes. Men med träning på plats – havet i detta fall – kan man lära sig mycket, oavsett vad det gäller. Envishet ger ofta kunskap.