In i skogen eller in i kalhygge?

”Jag kan inte tänka mig en fråga som kunde angå fler i Sveriges land.” Det skriver i dag Maciej Zaremba i första delen av sitt reportage om den svenska skogens öde. Det kommer att bli en artikelserie som stannar i minnet och påminner oss varje gång vi ser ett träd om skogens värde – hoppas jag. Zaremba är en lysande journalist. Det finns få av hans kvalité.

http://www.dn.se/kultur-noje/sveriges-nya-miljonprogram

Men det var en annan artikel, en liten notis som fick mig att fundera om hur vi tar hand om naturen och vilken del vi har i  att förmedla våra barn viktiga saker. Guidning för föräldrar så de kan stödja sitt barn att umgås i naturen?

Varför blev jag inte glad? Är vi så främmande för naturen att vi behöver guidas för att kunna ta barnen ut och visa en myrstack, blomma, komma på en fågelart eller träd? Är vi alienerade för vårt ursprung? Har skrivit om barnen och naturen förut och fick kommentarer som att ”naturen är överskattad”.

I tävlan mellan skogen och Mc Donalds är den sistnämnda vinnaren. Eller Lekland, TV spel … Skogen tävlar inte längre ens om uppmärksamheten. En hundägare kan man träffa i skogen men en barnfamilj är en sällsynthet.

Dagens barn vistas för lite i naturen och får för mycket kommersialism. Varför är föräldrarna inte ute med barnen mer? Det är billigt, hälsosamt och man lär sig en del om livet. Varför väljer man ett affärscentrum för lördagens aktivitet? Visst, vi måste handla men det är inget liv för barn att gå runt i affärer, ofta skrikande i leksaksaffären med någon plastgrej i handen. Vilket förhållande har vi själva till naturen? Vad förmedlar vi till barnen om skogen? Vilket är naturens uppgift för oss? Skräptunna? Tillgång som ska huggas ner? Bara något skrämmande?

Unga miljömedvetna föräldrar vill att barnen åtminstone ska läsa om naturen även om man inte går till skogen.

Böckerna om barnen i naturen har ökat. Barn behöver böcker. Det är bra att läsa om naturen, djuren och blommorna men det är bara surrogat. Det är bättre att gå ut till naturen med barnen och ha en fågelbok, flora, insektsböcker och förstoringsglas med sig.

Se naturen i live!

Gamla och yngre träd bredvid varandra ser vi inte i den planterade skogen. Kanske är det som i samhället: unga för sig, gamla för sig och de produktiva ute i arbete?

Uppdatering:

Zaremba är nominerad till årets miljöjournalist:

 http://www.dn.se/kultur-noje/maciej-zaremba-nominerad-till-arets-miljojournalist