Håll fast i Julen!

Har ni sett de dumma förändringarna i skyltar och varor? Ordet Jul är utbytt till vinter.

Granen som vi alltid har haft på torget är bytt mot en ljusslinga, ”ljusgran”, sådant folk hänger i flaggstång på tomten. Mat kallas vintermat. Ordet vinter – det är bara ösregn idag och än hösttemperatur – känns löjligt i fråga om mat och fest. Det är ett försök att förminska och skuffa undan Julen, Jesus födelse, det fundament vår  västerländska kultur och samhälle har vilat på tvåtusen år på olika sätt.

Anpassningen som sker av Julen till någon multikulturell sörja där alla känner sig inkluderade syns lite överallt.

Ingen skulle kalla Ramadan vårfest. Då skulle median svämmas över av beskyllningar om det oerhörda: rasism. Kanske någon minister också uttalade sig om det skamliga i att inskränka religiösa seder. Men Julen – det är inte så noga med?

I tider då man försöker förminska julen är traditioner viktigare än förut att bevara. Så, behåll Julgranen. Tänd ljusen. Ha en Adventsstjärna i fönster. Ljusslinga på balkongen. Baka pepparkakor och lussebullar.  Julmat med skinka och allt som hör till. Julklappar – med måtta. Visa utåt att här bor en helt vanlig svensk familj som firar Jul. Även om ni inte går till kyrkan ägna en stund för Julens mening och berätta till barnen om Jesusbarnet och varför vi firar jul.

Säg God Jul inte Happy Holidays.

Alla är välkomna att ta efter. Vi inkluderar flera så gärna.

2 svar på ”Håll fast i Julen!

  1. God Jul Elina!
    Lite för tidigt för denna önskan kanske, men i morgon är det sista dagen att skicka julkorten (tror jag).

  2. Prickade av
    Nej, ej JULgran.
    Slutade med det när vi sålde gården.
    Att köpa dylikt känns ej odalmässigt.
    Annars alla rätt!
    GOD JUL själv.

Kommentarer är stängda.