Väckelsepredikanter och klimatprofeter

När jag var barn besökte väckelsepredikanter ofta vårt hem. Det berodde på att vi bodde nära tågstationen och att min far och mor var godhjärtade læstadianer och även högkyrkliga. Detta gav ramarna för vårt liv som jag senare bröt med kraft. Vi gav predikanterna nattlogi och frukost. De brukade ha med sig något bidrag till maten, det var än ransonering av vissa saker som socker och kaffe.

På söndagar gick vi för att lyssna på predikan hos någon som hade mer plats eller i hyrd lokal. Ofta var det svavelosande predikningar om synd och förlåtelse. Många grät. Desto mer predikan innehöll försyndelser, desto mer kunde man be ursäkt för och bönfalla om Guds frälsning.

Bäst var missionärerna som kom från ett avlägset land som Kina eller Tanzania. De hade spännande berättelser om kristnandet av folk som nu fick känna Guds kärlek genom den vite mannens ord och – ofta – hans hustrus medicinska hjälp eller möjlighet att lära sig att läsa. Präst gift med sjuksköterska eller lärare var en vanlig och bra kombination i missionsarbete.

Sedan flyttade vi längre bort från järnvägen. Att åka runt och predika dog också sakteligen ut vad gäller kristen budskap och Jesus kärlek. Religion byttes ut mot kommersialism, nya varor, ekonomisk bundenhet och kyrkan besöktes vid speciella tillfällen som dop och bröllop eller vid sorg som död eller katastrofer. Dock föddes nya starka väckelserörelser i världen då en sporthall med flera tusen platser kunde ersätta bänkarna i ett slitet församlingshem.

Idag finns två starka stora väckelserörelser. Den ena är den muslimska och den andra klimattroende. Det finns upp poppade mindre rörelser vilka har drag av tro i någon form men de brukar dö ut utan att lämna större praktisk påverkan i samhället. I Sverige fanns till exempel ”Metoo” och ”mitt afghanska barn” men de har inte erövrat så många andra än närmast troende eller drabbade. Vi andra fortsatte våra liv och Regeringen försökte inte trycka in oss med lagstiftning i de troendes skara även om massmedian arbetade hårt med frågorna och Staten gjorde undantag i lag gällande de afghanska gossarna. De flesta av oss instämde inte i ropet ”hata vita svenska män” eller demonstrerade för att ge uppehållstillstånd för andra länders  unga män.

Annat är det med klimatet. Alla ska med! Den har en ”frälsarfigur” som är ett barn och vars ord de flesta politiker lyssnar på, nickar till och många personer ställer sig för foto med henne för att visa sin sympati. Media går i högvarv. Trots att hon saknar utbildning i ämnet är hennes ord sanna. Hennes syfte är absolut vällovlig. Men hon är ett barn nyss slutat klass 9. Jag tvivlar inte på hennes uppriktiga önskan om att väcka världen. Jag tvivlar på de vuxna omkring henne och hennes budskap. Ur barnamun hör vi sanningen… Det påminner om häxprocesser då barn lockades att peka ut felande kvinnor som sedan brändes men nu är alla skyldiga, speciellt vita arbetande män.

Klimatet finns på politikeragendan över världen på något sätt, med åtgärder eller vackra ord. Den som inte är upprörd över plastsugrör, fredagsbiffen, sin senaste flygresa eller en plastkasse från mataffären anses vilja att vi alla går under i snar framtid. Ordet klimat och vars och ens sopsortering och vegetarisk livsstil har lyfts till religiös extas. Att be ursäkt för en flygresa eller nya kläder, även för att ha fått barn hör till  klimatfrälstas agenda. Någon influens bad politiker att förbjuda hennes otaliga flygresor. Snyft!

Syndare är vi alla… men att själv göra något av global betydelse är svårt.

Att det finns klimatdata angående temperatur från Vädermyndigheten NOAA bara från 1880 hindrar inga frälsta att påstå sig veta hur ökning av temperaturen är unik, orsakad av människor och boven i dramat: koldioxid, inte av variationer som funnits i miljoner år. Nästan varje dag presenteras något nytt som är orsak till vår framtida undergång. Juli 2019 var globalt 0,95 grader varmare än snittet för 1900-talet. Det är en oerhört kort tid att prata om. Värmen gjorde att isar vid Nord- och Sydpolen har krympt till ”historiskt låga” nivåer men det historiska är knappt historia. Det kräver längre mätdata.

Jag tycker att vädret är mer ryckigt nu än under min ungdom men är det sant, vet jag inte.  Minnet är ett dåligt vittne. De framtida antagandena bygger på modeller. Jag tror inte att någon kan sia hur klimat och även väder ser ut om 100 år.

Fast då har vi ju gått under?

Jag tvekar inte om att klimatet varierar. Jag är säker på att den överbefolkning vi har på jorden påverkar både resurserna och miljön. Kanske jorden var inte avsett för miljarder människor utan bara för medeltidsnivå? Jag tvivlar på att vi kan ändra klimatet men vi kan gott förändra vår miljö. Det hänger kanske ihop? Så att hylla en klimatpredikant som inte har egen forskning och lösningar som är obetingat hållbara är mer naivt som halleluja i väckelsemöten. Fast, många blev frälsta i väckelsemöten och ändrade sina liv. Kanske även nu?

Det Staten och klimatmedia har gjort är att reglera småsaker och ge uselt samvete för den vanliga människans plastkassar, mat och transport. De som styr klimatagendan flyger själva till möten i sin privatjet och skriver uppgörelser inga länder mäktar med. Centralfiguren Al Gore har en miljöfarlig livsstil med flera stora hus, stor elförbrukning och flygresor runt världen. Han lever inte som han vill alla andra ska göra. Det har varit lönsamt för honom att vara klimatalarmist. Att ha möten per Internet kommer inte i fråga för dem som vill frottera sig med varandra.

Det hade kanske varit bättre och mer görligt att prata om vår närmiljö, väcka debatt och hjälpa folk att göra något för det.  Vara praktisk. I stället att ge de rika en möjlighet att köpa elcykel borde man  installerat solpaneler till alla offentliga byggnader. I stället bidrag till elbil  borde man fundera varifrån elen till bilen kommer och tänka till om kärnkraft är den källan. I stället nya parkeringar borde man gett folk som saknar trädgård en möjlighet att plantera träd på platsen. Vi borde odla grönsaker och potatis i stället gräsmattor. Som alternativ till de berömda sugrören som sällan hamnar på gatan borde man bötfälla fimpkastarna och tvinga dem att städa gatorna. Lägga en importskatt på biff från Amazonas och gynna svensk kött i stället. Och tas du för bilbrand får du aldrig äga en bil utan måste städa efter dig om du så behövde bli kedjad fast på platsen. Mer…

Varje tid har sin ”religion”. Är du med? Eller, har du faktiskt smarta idéer för att förbättra din närmiljö och så världen?

Bilder på klimattema: öken, bränd skog i USA och översvämning I Venedig

4 svar på ”Väckelsepredikanter och klimatprofeter

  1. Jag var på en föreläsning i Uppsala universitets aula för många, många år sedan som hölls av Georg Borgström, vår då med stolthet omhuldade professor vid Michigan State University i USA. Föreläsningen var mycket välbesökt. Borgströms alarmistiska budskap var att jordens befolkning hotades av massvält när den nu var på väg att överstiga fyra miljarder. Han var en väl ansedda forskare som på den tiden bereddes stort utrymme i media. Han hade ägnat mycket av sin forskning åt denna fråga. Nu är befolkningen på väg att bryta åtta miljardersvallen, tror jag. Fick Borgström rätt?

    • Minns honom eller snarare hans forskning. I slutet av- 60 talet och i början -70 var några av hans skrifter kurslitteratur vid sidan av Marx och vänsterdebattörer i Universitet.
      Hittills har få alarmister fått rätt. Dock har många rätt i liten skala men orsaken är oftast krig inte kollapsad miljö.

  2. Tack för en välgörande text.
    Jag har tagit upp närliggande ämnen i min blogg idag, bla om metoo och åtalet mot Cissi Wallin som drev Virtanen ut i elände

  3. Precis så. Som ateisten Stephen Fry sade om de sekuläras uppenbara längtan efter något – vad som helst!- att tro på: När alla gick i kyrkan var den ingen som trodde på sådan här smörja!

    Progressivismen är delvis en mysteriekult, där alla måste tro eller kastas ur gemenskapen. Mysterierna kan aldrig förklaras. Jämlikhet? Rättvisa? Klimat? vad betyder det? Kan man kombinera dem med Frihet?

Kommentarer är stängda.