Att klaga kröns ibland med framgång?

Brueghel-tower-of-babel

Trevlig Midsommar! Vädret är typiskt svenskt. Picknicken ute regnade in. I år var dansen kring stången väldigt svensk med alla de gamla visorna sjungna av en ensam äldre man som kunde varenda rad. Kommunen hade lärt sig av den tidigare folkstormen mot endast 2 svenska visor vid firandet och resten något utländsk som inte gick att dansa till och inte heller förstå orden.

Att klaga kröns ibland med framgång.

Så vaknade EU till kallduschen från engelsmännen. Ja, det regnar ofta i England och sedan rör sig fronten mot resten av EU. Så även nu. Vem näst? Inte Sverige förstås för vi vågar inte ställa krav och vad skulle politikergrädden i EU säga, de som lyfter fantasilöner och förmåner. Desto fler politiker ovan folket desto bättre.

Lövet var rörd och sa som vanligt ingenting.

eu
Strasbourgbyggnad

Peter Bruegels målning av Babels torn från 1563 sägs ha använts som förebild för arkitekturen till parlamentsbyggnaden i Strasbourg. Lite symboliskt idag. Babels torn föll, så även EU krackelerar. Hade de hållit sig i mindre skala, i fredsfrågor och det som förenar Europa: de europeiska kulturen, tullunion, inte detaljregleringar som jordgubbstorlekar och försök att bli Europas Förenta Stater, hade kanske sprickorna varit mindre.
När EU inte ens kunde enas om platsen för sätet säger en del om oenigheten.

Att tänka över folkviljan vore bra. Inte som Cecilia Malmström lär ha sagt: ”I do not take my mandate from the European people.” (12/10 2015 The Independent)

Hon får representera makteliten. Skit i folket.

EU projektet är inte superpopulär bland folket. Kanske borde EU härskarna fungera varför. Hur ser det ut idag när britterna har satt ribban?

PM_2016.06.07_brexit-01

Av misstag lär man sig? Jag tvivlar på det. Det kan jag säga med ålderns erfarenhet, att ha följt politik sedan jag kunde läsa. Jag förstod förstås inget då men oförståelsen är ofta lika stor nu.

Peter Bruegel levde 1526/30 – 1569