Boktips i terrorns tid.

Vi är alla Bryssel? Precis som vi var Paris, Charlie Hebdo, inte Vilks så mycket och absolut inte Dan Park men kanske Salman Rushdie? När börjar våra politiker dra slutsatser?  Alla säger sig vara förskräckta och beslutsamma. men vad beslutsamhet innebär hörs aldrig.

Det är bäst att fira Påsken hemma med en bra bok. Några förslag som jag tänkte på spontant, lämpliga i tidsandan:

Kalifatets-återkomst Omslagets framsida

omslag framsida 02  underkastelse9789173530729_200salm

Få biografier har berört mig som Salman Rushdie. Strunt i namn dropping, hoppa bara över och läs vidare.

Ge gärna dina boktips lämpliga i terrorns tid.

Läs också en mycket bra inlägg:

http://erixon.com/blogg/2016/03/islamiska-statens-krig-handlar-om-varldsherravalde/

Och en gammal historia:

http://blogg.iniskogen.se/2012/11/30/fria-ordets-forsvarare/

PS. Svenska Akademien har hastigt vänt i Salman Rushdie affären. De stöder nu honom, 27 år efter. Bättre sent än aldrig eller skäms ni?

Några veckor efter inledningen på en normaliseringsprocess mellan Iran och omvärlden, skärptes tonen mot Salman Rushdie. Fyrtio statsstyrda iranska mediekanaler gick samman och höjde belöningen för den som kan ta hans liv med motsvarande cirka fem miljoner svenska kronor.

Nu, efter 27 år bedömer Svenska Akademien att tiden är mogen. I ett utspel i Dagens Nyheter tar man avstånd från dödsdomen.

Höjningen av priset på Rushdies huvud var den utlösande faktorn. Den kom efter vad som sett ut som töväder i den här frågan. Vi vill markera och då var det här ett utmärkt tillfälle. Det är en fråga om yttrandefrihet, säger Tomas Riad tillförordnad ständig sekreterare i Akademien.

Ibland vänder vinden. Räknas yttrandefrihet i pengar?

27 år sedan stoppade man huvudet under busken borträknad Kerstin Ekman och Lars Gyllensten vilka såg yttrandefrihet lika värd då som nu.

Salman Rushdie är tacksam. Han borde få offentlig ursäkt.

http://www.dn.se/kultur-noje/svenska-akademien-tar-stallning-mot-dodsdomen-mot-rushdie/

http://www.svt.se/kultur/bok/svenska-akademien-stoder-salman-rushdie

http://www.theguardian.com/books/2016/mar/24/salman-rushdie-death-threat-fatwa-swedish-academy-satanic-verses

3 reaktion på “Boktips i terrorns tid.

  1. Apropå Salman Rushdie, vi skall ej glömma Svenska Akademin och dess hållning när det begav sig. All heder åt Kerstin Ekman och Lars Gyllensten som hade integritet och som valde att lämna, förakt åt de 16 som varken visade snille eller smak.

  2. Hej.

    Överlag bra titlar du valt. När jag läste statsvetenskap i Lund förra årtusendet var det en kamp att få lov att göra ett föredrag om professor Huntingtons bok: den ansågs rasistisk, förlegad och felaktig. Istället hyllades ’Orientalism’ av Said som sanning och ljuset.

    Boktips: ’De Nya Krigen’ av Herrfried Münkler. Den har ett årtionde plus ett par år på nacken men är fortfarande relevant. Begreppen krig, terrorism och andra relaterade sådana gås igen och diskuteras. Särskilt att västvärldens rigida tolkning och gränsdragning mellan kriminalitet, terrorism och krigföring samt hjälparbete är verklighetsfrånvänd.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

Kommentarer inaktiverade.