Strunta i PK nissarna

Vad är julens budskap och mening? Vad firar vi nu när de kristna traditionerna med julkrubba och kyrkobesök för skolbarnen är närmast kränkande och Lucia sångerna utbytta mot obegriplig rapp? Lussekatter, pepparkaksgubbar och tomtar var visst också tveksamma och nissarna var inte alls rödklädda och glada utan ilskna PK – perfektionister vilka söker fel på varenda svensk och kristen sed. Då blir det bara julklapparna och maten kvar och det blir en svårare nöt att knäcka för PK folket.  Alltså vi får konsumera och äta. Sova, äta dö, kanske inte dö men få magont av godis, huvudvärk av lådvinet och diarré av maten som står framme för länge i stearinljusens sken. Nu var visst stearinljusen också giftiga, deras utsläpp var värre än Hornsgatan, så vi tvingas sitta i mörkret knaprande på den sista skinkmackan för strömmen går säkert när snön åter faller. Det klarar inte elbolagen.

Eller så struntar vi i PK nissarna.

Vi skall baka pepparkakor och lussekatter i vilken form vi vill. Barnen får tillverka både tomtar och änglar, dekorera hemmet med alla julsakerna och slå in paket föräldrar förväntas bli glada av. Vi ställer fram julkrubban, påminner barnen om varför vi firar jul innan tomten kommer. Flickorna får vara klädda i sina finklänningar, ha lockar i håret om de önskar och pojkarna har sina bästa byxor och skjorta utan någon som helst PK och hen associationer. Det är fest för böveln.

Och när Tomten kommer skall ungarna tro på Tomten en liten stund fast han var bara grannen eller en släkting som avvek, klädd i röd klädsel och fusk skägg. Ungarna skall tindra.  Det är deras chans att tindra  för snart kommer den trista PK – världen igen och talar om att Julen var bara en religiös förtryckande bluffhistoria som vi skall undvika för att vara rätt.

Ha en riktigt god Jul!