I år plockade jag blåbär för en enda paj. Jag var på fel plats under bärsäsongen. Ute på vandring hittade jag lite hjortron och blåbär men de åts upp genast. Litet bidrag till den torkade friluftsmaten.
Men i skogen plockade arbetskraftsinvandrare från Thailand, som vanligt. Trots att 444 000 var arbetslösa enligt AF (i augusti 2023) behövde vi hjälp från thailändare för bärplockning. Utan thailändare ingen blåbärssoppa och blåbärspaj.
Jag bodde några år i Norrland. När bärsäsongen började gick vi till skogen på helgerna och plockade bär för att sälja. Många familjer gjorde så. Män var speciellt flitiga bärplockare. Flera hade sina hemliga ställen. Vi trampade inte på varandras områden. I byn stod bäruppköparen och han hade inga problem att fylla bilen med bär.
En höst försörjde jag min familj med bärplockning och studielån. Det var efter skilsmässan. Jag hade inte ens en bil. Jag plockade för hand och fick extra betalt för mina rena bär.
Nog bör det finnas några bland de hundratusentals arbetslösa som kan gå och plocka bär. Det behövs ingen utbildning för det. Det är ju ett problem att hitta arbete för dem med låg utbildning.
När slutade familjerna dryga ut inkomsten med bärplockning? Blev det för dåligt betalt? Fick svenskarna det helt enkelt för bra så några hundringar extra var onödigt att anstränga sig för? Många plockar förstås för husbehov. När började de thailändska bärplockarna luras ut till våra skogar? Först var det polacker som kom på 1960 – 1970-talet för att plocka bär. I början av 1980-talet ökade antalet plockare från Thailand med turistvisum. Nu är det som industri med företag som lovar bra inkomster. Bär stora som äpplen…
Stadsmissionen och flera andra säger att de utländska, i regel thailändska, bärplockarna är rena slavar.
Dags att sluta med arbetstillstånd för dem? Slaveri ska vi inte ha i Sverige.
Kan det vara slut med de utländska bärplockarna i och med höjningen av lägsta lön till 27 360 för arbetskraftsinvandrare? Idag har bärplockarna garantilön på ca 24 000 kr. Gäller samma regler för bärplockare? Vet ej. Men det är inte billigt att flyga hit och bo här.
Säsong 2023 ansökte 5909 personer arbetstillstånd som bärplockare. 5372 ansökningar beviljades och 523 avsågs. Personerna som söker är uteslutande thailändska.
Nu har vi en vinter att tänka på hur vi gör bärplockningen mer anständigt. Någon?
Lite fakta från AF; Arbetslösheten i augusti 2023 uppgick antalet arbetslösa i åldern 15–74 år till 444 000, icke säsongrensat. Det är en ökning med 72 000 personer jämfört med motsvarande månad föregående år. Det motsvarar ett arbetslöshetstal på 7,7 procent, vilket är en ökning med 1,1 procentenheter.
Från ”Arbetet ”31 aug: Via avtal får bärplockare en garantilön som säsongen 2023 uppgår till runt 24 000 kronor i månaden. Men mycket av garantilönen äts upp av kringkostnader. För flygbiljetter, tillstånd samt två månaders mat och boende i Sverige betalade bärplockare i fjol mellan 33 000 och 38 000 kronor. Det gör att garantilönen ger ett överskott på 13 400–8 566 kronor, för två månaders jobb utan lediga dagar.
Under 1980-talet fick plockare runt 60 kronor i dagens penningvärde för ett kilo. I dag ligger priset runt 15 kronor kilot.
Bärplockning är ju ett sässongsjobb om en arbetslös från södra sverige ska flytta för att plocka bär i ett par månader och sedan bli kvar och ligga den nya kommunen till last så lär bärkommunderna inte bli så glada. Bärplockarjobben pågår för kort tid för att kvalificera till a kasa. Att det krävs arbetskraftsinvandrare för att plocka bär beror nog till stor del på att vi inte längre har hemmafruar. När jag var barn plockade kvinnorna bär och när frysen var full så plocka de för att sälja och drog inte lite extra pengar.
Visst är det så. Men det går bra att flytta från Thailand tillfälligt. Det finns även gott om arbetslösa alldeles nära bärmarker, inte behöver skåningarna flytta upp.
Kanske för kort tid att kvalificera till A-kassa men om man uppbär A-kassa är det väl rimligt att man åker och plockar bär/kottar/svamp under säsongen om inte familjesituationen är alltför komplicerad.
Det är lättare att få arbete när man har arbete så den arbetslöse borde ju tacka ja till även en tillfällig inte så kul möjlighet. Om man vill ha arbete. Som en ung man sa i ett café: Varför ska man jobba när pengarna ändå kommer. Men enbart bärplockning är för kortvarigt för att få A-kassa om det är syftet med jobb.