Dagens djur är kor.

Regeringen fungerar att stänga kor inne igen. Vi konkurrerar dåligt med andra mjölk – och köttproducenter, de i EU med andra regler och kanske även annat klimat.

1988 beslutades att kor måste få vara ute på sommaren och hönor ska inte sitta i bur. Nu föreslår statlig utredning att kor i så kallad lösdrift inte behöver vara ute.

Peter Kullgren (KD) har  överlämnat betänkandet från den statliga utredningen om en konkurrenskraftig animalieproduktion till landsbygdsminister. Nio av tio svenska mjölkbönder har lagt ner sin verksamhet sedan 1988 och antalet mjölkkor i Sverige nära nog halverats. Om det orsakas av att kor går ute i varje fall på sommaren mår vara osagt. Det borde ju förbättra kvalitén och välmåendet av kon? Kan det vara så att enheterna nu är stora och även bättre för att bli lönsamma. En ko ger mer.

Runt år 1980 mjölkade en ko cirka 5 000 liter per år och nu är volymen cirka 9 000 liter. Mängden producerad mjölk har därmed inte minskat lika mycket som antalet mjölkkor, som  alltså har mer än halverats på drygt 40 år.

Beteskravet ­infördes 1988. Astrid Lindgren var drivande i frågan om djurs rätt att vara ute. Då var korna fastbundna men idag är ca  80 procent av mjölkkorna i lösdriftstallar där de rör sig fritt. I ett lösdriftssystem ges djuren mycket goda möjligheter till naturligt beteende.

Naturligt beteende? Vad är naturligt för en ko som är uppvuxen i fångenskap?

Utredningen föreslår av konkurrensskäl att mjölkproducenter med kor i lösdrift själva ska få bestämma när och om deras djur ska vistas på bete.

Jag såg en märklig skylt ute vid en hage. Det brukar vara kor eller får, inte mjölkkor, där. Har suddat bort kontaktuppgifterna.

Här betar djur för den biologiska mångfaldens skull, inte för att djur är hungriga, de vill gå fritt ute och förser sig med mat för sin skull.

Nej, det var inget om klimatet denna gång men  detta att kalla allt för mångfald är faktiskt korkat. Jag tvivlar på att det blir flera växter eller insekter när djuren har ätit upp.

Eller gör det så?

Nu var det inga djur i hagen. Nej, det är inte nedlagt utan en stor ny hage med elstängsel och solceller har byggts upp. Kor vaktas inte av kopigor, de vaktas av elstängsel.

Får och fårvakt i Ville des Claciers, Frankrike.

Mångfald har blivit ett modeord som används till leda. Ibland känns det som enfald.  Nej, vi ska ju inte ha djur, dricka mjölk och äta biff. Får är lite inne för vi ska inte ha fleecetröjor utan yllekoftor. Fleece läcker plast till haven – och även våra hjärnor har plast i sig. Jag är säker att det påverkar vår analysförmåga.

Vad anses ok att äta ur klimat synpunkt diskuteras ofta. Nu finns åter nya regler angående vad du förväntas äta ur miljö- och klimatsynpunkt samt näringsvärde kombinerad. De nya nordiska näringsrekommendationerna minskar det rekommenderade köttintaget till 350 gram per vecka. Vår kost föreslås i första hand bestå av grönsaker och frukter, inklusive baljväxter och potatis, samt fet fisk. Förr var kyckling bra mat men nu ska vi äta sparsamt av det. Ägg var också lite tveksamt. Vill du läsa hela analysen och rekommendationer:

exakt 350 gram kött, två bitar filé och en hamburgare från min frys.

https://pub.norden.org/nord2023-003/overview-of-food-groups-meal-and-dietary-patterns.html

Kan direkt säga att alkoholrekommendation  är: noll.

Om höjd pris kunde ge kor en utevistelse på sommaren  vore du beredd att betala för det? För mig gör ju 5 kronor mer per liter ingenting eftersom det går åt en liter mjölk per vecka men för barnfamiljer  blir det några tior. Men många köper läsk, chips och godis till helgen så familjerna lär inte gå i konkurs med ökat mjölkpris. Skolor drar nog in, de gör det redan. Men, det finns EU bidrag till det om man ids söka och ha en skylt som informerar om den EU godheten..

Läs mer om kor och produktion på:

https://www.dalademokraten.se/2023-08-08/en-mjolkgard-producerar-nu-mer-an-tio-pa-70-talet/