Vi är lika och utbytbara. Allt är valfritt. Punkt.

Nu behöver jag bara byta hjärna så är jag den vad jag vill vara, sa XY efter att ha genomgått ett könsbyte med alla hormoner och operationer. Varför kändes det inte bra? Hade allt varit värt priset när XY sa: hjärnan vägrar vara med.

De biologiska skillnader i kroppens funktioner är allmänt kända (?) men hjärnan har varit outforskad område i frågan om skillnader mellan män och kvinnor. Dock tror vi oss veta att kvinnor allmänt är mer känslobetonade och omvårdande och män mer praktiska och agerande men så fort vi försöker bevisa något har det räknats lik förtryck.

XY, en verklig person, men uttalandet är från ganska länge sedan då könsbyte var ovanligt. XY hade helt rätt. Det finns vissa skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor. Forskningen om hjärnan i det avseendet har bara börjat.

Den senaste forskningen har studerat 1000 unga vuxnas hjärnor i djupet.

I den nya studien använde man en avancerad magnetkamerateknik, kallad diffusionsmagnetisk resonanstomografi, som är känslig för hur vattenmolekyler rör sig inom hjärnan.

Det tillät forskarna att undersöka hjärnans struktur på cellnivå.

Richard Watts, universitetslektor vid fakulteten för hälsa vid University of Canterbury i Nya Zeeland:

Det vi upptäckte var ganska överraskande. Vi fann ganska stora skillnader mellan män och kvinnor i strukturer som ligger djupt inne i hjärnan, säger han.

– De här strukturerna är kända för att vara involverade i sådant som känslor, inlärning, minne och uppmärksamhet, tillägger han.

Läs mer på: https://svenska.yle.fi/a/7-10060994

Kan det vara så att de flesta av oss är antingen en man eller en kvinna. Jag tror också att en mindre del av oss människor är något mitt emellan, vissa få till och med en ganska egen variant.

Hur vi kan fortplanta oss – vanligen, inte med sjukvårdens hjälp – definierar oss. Än så länge kan inte män födda som män få barn. Män har spermier, kvinnor ägg och livmoder.

Biologin måste inte bestämma vårt varande. I de flesta länder är det inte förbjudet att klä sig som kvinna/man eller ha andra sexuella preferenser. Dock, vissa länder förbjuder annat än sex mellan män och kvinnor. Andra länder i sin tur går så långt de kan i sina försök att vara rätt i tiden. Barn tillåts byta kön och föräldrar får bara anpassa sig. (Snart i Sverige med val av kön i folkbokföring.) De som säger sig vara transpersoner ser ut att vara viktiga personer för de finns på tidningssidorna. Män tävlar som kvinnor, även i skönhetstävlingar. Alla borde erkänna sig att älska alla bokstavskombinationer som beskriver sexuell identitet.  Parader finns för de som inte är gammaldags man och kvinna varelser.

Nyligen klagade Elon Musk att han hade förlorat ett barn, sin son, i könsbyteshysterin. Han är inte den enda som fått anpassa sig till att barn vill byta kön i ord och kläder. En del gör det sedan på riktigt stödda av läkekonsten. (Göteborgsposten 23/7 2024)

Det känns ibland som hat mot män, vanliga män som älskar vanliga kvinnor, vill ha familj och gärna tar på sig ansvar som män – den varianten som var inne bara ett litet tag sedan. Är de män helt ute? Såg bilder på finska modeller, män som tjänar storkovan. De ser ut unga, flickaktiga, spröda… Ofarliga önskemän i nutidens vridna könsideal.

Men, det är det som syns och Median prånglar på oss. Att välja sin biologi är så hippt.

Är det så noga då i vilken kön vi tillhör? Inte alls. Javisst. Både och. Vissa saker går inte att ändra. De män som har fött barn är tidigare kvinnor och de har behållit sina kvinnliga könsdelar.   Kanske i framtiden odlas barn i konstgjorda livmödrar och vi är befriade från att vara män och kvinnor. Tja, det kräver ägg och spermier men kanske vetenskapen kan fixa det med.

Även Olympiaden har svårt skilja på män och kvinnor, två enl. test män som ser sig som kvinnor skall boxas mot kvinnor:

Someone could get killed: Why are boxers who failed gender tests fighting women at Olympics?” Oliver Brown Chief Sports Writer 30 July 2024, https://www.telegraph.co.uk/

Visst är det smart. Kan du inte vinna över män kan du vinna över kvinnor. Minns ni simmaren Lia Thomas?

PS. detta inlägg är helt omodern och kan uppfattas som spydig.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-har-innebar-nya-lagen-om-konstillhorighet

PS. De två boxarna är – min gissning – de sällsynta fall då könet kan inte bestämmas vid födseln. Dock har de felaktigt benämnts som flickor utan att vänta och se vart det lutar. Som man gör bla i i Sverige. Efter några år kan könsdelarna korrigeras med operation när man vet vilken sida, man eller kvinna överväger efter uppföljning och tester. I Sverige ! – 3 fall per år.

Hjärnbilderna:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brain_regions_on_T1_MRI.png

Ett svar på ”Vi är lika och utbytbara. Allt är valfritt. Punkt.

  1. Har i alla fall EN KILLE över oss just nu!
    Sällsynt.
    Han kallades under vikingatiden för – TOR!
    Sällsynt med dylikt besök
    Brukar manifestera sig över fstlandet.
    Gläder oss lite dock.
    Skall kolla Yle.

Kommentarer är stängda.