Visdomar från en ko.

Mamma Mu är en sagofigur. Hon har en vän som är en Kråka. Mamma Mu är den ovanliga kon som gör saker fast hon inte kan. Hon är ju en ko, vilket Kråkan ständigt påpekar. Det hjälper inte för Mamma Mu gör vad hon kommer på, att bygga en koja, fiska, åka rutschkana, cykla och många andra saker som inte passar sig för en ko. Hur än Kråkan uppmanar henne att bära sig åt som en ko och inte utmana livet hjälper inte det. Kråkan är en kråka och försöker hålla sig till det som kråkor kan men Mamma Mu utmanar kråkan, vilket inte alltid blir så bra.

Mamma Mu är en avvikare. Hon är en modig ko. Hon lever livet fullt ut även om det inte blir så perfekt.

Den här serien böcker om Mamma Mu och Kråkan är inte bara för barn. De har en livsvisdom.  Misslyckas hellre än anpassa dig till en hjälplös nolla. Våga mer. Bara så blir någonting gjort. Lyssna inte på dem som talar om för dig var du inte kan göra för du är en okunnig varelse som gör sig bäst att anpassa sig och hälla tyst.

Det gäller dig. Det händer ingenting positivt om du ligger på soffan och aldrig utmanar dig själv. Det finns massor du och vi inte kan förändra i Världen men ditt liv är ditt, du har ansvaret och tiden går.

Det är en del jag inte har lyckats med i livet men jag försökte. Att misslyckas eller bara få ett platt fall är bättre än att aldrig försöka. Nej, jag blev inte en stor författare eller fotograf men så roligt jag har haft i att försöka. Som vandrare var jag ganska lyckad, beroende på hur man kan mäta det. I antal kilometer? Jobbet däremot gick nästan för lätt att bli en expert på. Men när jag slutade var det ingen som grät över det, bara en del patienter. Och privatlivet…det ska vi lämna oskrivet.

Är du en Mamma Mu eller är du Kråkan? Vad gör du när politiker, andra viktiga, de som styr och ställer, som tycker och tycker för dig säger att du är bäst som tyst i ditt bås och gör ingenting annat än snällt tuggar i dig det dessa människor tror på och producerar.

Aktiverar du dig då eller tar en nöt till?

Kan vi bli lite mer Mamma Mu denna år 2024?

PS. Kan uppfattas som reklam för dessa böcker  men det är inte min avsikt. Har ingenting att göra med författarna till böckerna, vet inte ens namnen på dem om jag inte går till Wikipedia eller bokhandel. Jag kunde inte motstå att använda dessa figurer i stället moderna biohjältar. Det går ofta så mycket sönder när de hjältefigurerna försöker rädda Världen eller något i en film.

Har läst en del av böckerna till mina barnbarn men nu mera är barnböckerna sänkta till secondhand affär. Bild från SVT.