Vad har du från IKEA i ditt hem?

IKEA grundaren Ingvar Kamprad har dött. En våg av smädelser från vänsterkanten  svämmar över Media. Sitter de vid sina IKEA bord eller på sina IKEA soffor och skriver inlägg?

Jag tänkte däremot hur han möblerat Sverige och världen. Nästan varje svensk har besökt IKEA. I de flesta hem finns något från IKEA.

Hans affärsidé har försörjt tusentals.

Vad har du från IKEA i ditt hem? I mitt finns 4 Billy bokhyllor.  Varför jag köpte just de hyllorna? Priset och de fyllde sin funktion att förvara böcker. Billy används faktiskt för att mäta prisnivå i olika länder likaså som Big Mac. Hur länge behöver du arbeta för att köpa en? Sverige ligger inte bäst till.

Jag tycker illa om folk som öser smädelser mot personer efter döden. En död kan varken försvara sig, bli dömd, friad eller be ursäkt. Låt de döda vila i fred. Angrip ideologier i stället. Väldigt sällan analyseras kommunismen som inte gav lycka för alla, snarare förtryck och ekonomiska bekymmer. Hur nazismen kunde bre ut sig så till vanligt folk är en också en bra fråga liknande en mer aktuell: hur kan de radikala islamisterna finna anhängare när framgången ligger i de syriska ruinerna?

Men, låt oss inte bli djupsinniga utan ta en titt omkring oss idag. Vad har du från IKEA i ditt hem?

5 svar på ”Vad har du från IKEA i ditt hem?

 1. Bäddsoffa, golvskydd, liten byrå, badrumshylla, förvaringslåda i badrum, två pallar, fem bokhyllor, stor byrå, ytterligare bokhylla(kallax?), matta, tre barstolar, två skohyllor, annan förvaringslåda-bänk, fyra stora skåp i skafferiet, tre stolar. Och ett par små hyllor och nattygsbord som eventuell är IKEA, hustrun hade med dem i boet.

  Det var väl det mesta. Något i nästan varje rum.

  Ideologier verkar spridas lättare ju svårare de är att hålla sig till och ju mer lidande som krävs för att genomföra dem i verkligheten. Militanta agnostiker är det få av.

 2. Även här i USA är IKEA framgångsrikt och har varuhus på många ställen, bl.a i Atlanta där jag köpt mina bokhyllor. Mitt treåriga barnbarn och jag skruvade ihop dem alldeles själv, det var så enkelt. Kunde ha blivit en bra reklam-video.
  Svensk inlagd sill och pepparkakor står på listan vid varje besök.

 3. När man är utomlands är det fint att kunna fâ inlagd sill, Kalles kaviar o.dyl. frân Ikea. Har ocksâ tvâ bord, ett flertal bokhyllor, en utifrân sett fin sekretär, där lâdorna inte hâller för tunga dokument och klädskâp som fick spikas ihop.
  I övrigt ser jag det finns en del roliga historier om Ikea, som t.ex. en fakirberättelse http://bokstugan.blogspot.ch/2014/06/den-fantastiska-berattelsen.html
  Och en annan frân ett grannland om en grannkarl som skulle hjälpa en kvinna med hennes familjs Ikea-skâp som föll ihop varje gâng en spârvagn for förbi rummet där det stod… Maken kom plötsligt hem och mannen hade svârt att inifrân skâpet förklara att han faktiskt bara väntade pâ nästa spârvagn där…

  • Det finns många IKEA historier. En väninna köpte en säng. Hon fick inte ihop det. Inte jag heller. Inte grannen. Till sist hade hon IKEA party med halva byn, men inte. Oavsett borrning, skruvar snickare…
   Då ringde hon. IKEA sa att det gick inte få ihop sängen eftersom det var fel gavlar till fel sidor och fel botten i paketet av misstag. Ridå.
   Det kom en kille med rätta delar ut till landet och på några minuter satt han i hop sängen.

Kommentarer är stängda.