Några tips på julklappar jag hoppas vi inte behöver.

img_5690

Jag tänkte att årets julklapp kunde vara en brandsläckare beroende på tidsandan, men icke. Det var en ytterligare mediepryl, VR – glasögon, som orsakar habegär och skrik hos barnen. Har du tre ungar behövs ju tre av allting om julfriden skall hålla.  Jag gissade dock rätt i år.

Hur skall Årets Julklapp vara? Den väljs av HUI Research som ägs av branschorganisationen Svensk Handel.

Julklappen som väljs ska vara en aktuell produkt som tros kunna sälja bra och även anses tidstypisk.

Något eller några av följande kriterier måste uppfyllas:

  • Årets julklapp skall representera samtiden.
  • Det skall vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse under det snart gångna året.
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

Brandsläckare fyller alla krav. Den representerar samtiden. Den har väckt intresse flera gånger det senaste året. Tyvärr var den aktuell även de föregående åren. Och köper ens fem procent av oss en i år har den hög försäljningsvärde.

Men inte. Jag förstår helt varför en brandsläckare aldrig kan bli årets julklapp. Vi skulle få ledsna tankar. Letar man efter bränder och anlagda bränder på Internet får man många resultat – varje dag.  Kanske skulle vi börja tänka på varför det brinner så mycket just i Sverige och kräva åtgärder? Kanske började vi reagera över feministiska brandstationer där kön och födelseland har större betydelse än yrkeskunskap? Tankar om brandkår som behöver polisskydd och bilarna vi inte törs parkera på vissa områden?

Det vore en trist jul.

Planerar du att köpa julklappar? Finns det en risk att du köper något som hamnar längst bort i klädkammaren eller tas mot med ett snällt leende men byts ut eller läggs på Blocket innan du ens hinner hem? Skall du köpa något till dem som redan har allt?  Här är några tips om smarta saker som jag hoppas ingen kommer att ha någon användning för.

  • Brandvarnare ifall det än finns någon som inte har en.
  • Brandsläckare. Det brinner ju i Sverige mer än i många andra länder. Nu vill jag inte diskutera vad det beror på utan köp en brandsläckare. Det finns små, snygga, även lite roligare än den vanliga röda.
  • Brandfiltar finns också i nya varianter.
  • ”När strömmen går låda.” Det är en plastlåda med tändstickor, värmeljus, vanliga ljus, pannlampa, ficklampa och fulladdad extra laddare till mobilen. Om strömmen går och tycks inte komma tillbaka och det är mörkt tar man lådan och har första hjälpen för strömlöshet.
  • Bilägare behöver också brandsläckare, pannlampa, bältes skärare /fönsterkross, räddningsfilt och så klart en första hjälpen låda. Många bilister kör med tanken ”det händer aldrig mig och inte på vägen där jag kör”.

Hoppas vi slipper använda något av detta men better safe than sorry!