World Day for Decent Work eller hur har din hushållerska det idag?

4e26e073-cd32-4b26-aa97-037168a070a5

Jag hade en timanställd arbetskamrat på mitt extrajobb. Hon arbetade någon dag i veckan med städning, tvätt, diverse hushållsarbete och ibland barnpassning hos en rik, känd svensk företagsledare. De betalade svart. Det var en bra ”icke anställning” tyckte hon. Till jul och födelsedag fick hon ett presentkort på några tusen. Ibland fick hon ta hem överbliven mat. Hon betalade inte skatt och han betalade förstås inga arbetsgivaravgifter eller pensionspengar för henne. Ibland ringde familjen efter akut hjälp när hon skulle vara på det andra jobbet och hon visste inte hur hon kunde dela sig mellan två arbeten, det lagliga eller olagliga. Hon var rädd att mista städjobbet.

Hon var i beroendeställning.

Hon var egentligen en utvisad person, för hon hade gift sig för lite kärlek och mycket för uppehållstillstånd men insåg snabbt att han hade föga intresse att vara en far till hennes tonårsdotter – utan något annat. Han kastade ut henne och den ovilliga flickan och en skilsmässa var i gång. Då var hennes uppehållstillstånd avverkad. Nu huserade hon på soffan hos en vän och försökte arbeta och spara.

Jag tänkte på henne idag, på World Day for Decent Work och på det arbete hon utförde i företagsledarens hem. Hon var flitig och pedantisk, tyst och lydig. Han betalade inte illa men laglig kontrakt ville familjen inte ha fast de hade råd med det. Handlade det om makt eller förakt? Sedan fick vi RUT avdraget och då ansåg många sig ha råd att betala. Jag vet inte hur det gick med henne, kanske sket hon i att åka från Sverige och fortsatte med svartarbete.

Detta var Sverige men i många andra länder är det inte frågan om vänliga presentkort utan ren slaveri. Ofta blir man lurad till sitt arbete och är sedan helt hjälplös när ingenting motsvarar det som lovades. Det kan vara barn som familjen ”säljer” till vad de tror är bättre framtid. Hushållsarbetare, pigor och tjänstefolk har föga värde i världen.

Även om slaveriet har formellt upphört förekommer slavliknande förhållanden som barnarbete, skuldslaveri och trafficking. ILO beräknar att mer än 20 miljoner människor lever under tvångsarbete. Asien har flest slavarbetare men sexhandel finns överallt. Använder du slavarbetare? Har du köpt en hora nyligen? Eller har du bara en svartarbetare som städar hos dig?

ratifyc189banner1

International Domestic Workers Federation arbetar för anständiga villkor. Bara 22 länder har ratificerat ILO Convention 189. Sverige är inte med bland dem.