Kunskapens äpple faller långt från talibanerna

När al Qaidagrupperna bl.a. Ansar al-Dine började rasera kulturarven i Timbuktu insåg museichefen att alla de ovärderliga skrifterna, varav äldsta från 1300talet, skulle förstöras. Räddaren av skrifterna blev en analfabet. Ingen på gatan skulle bry sig om en gammal man, så 72 åriga  Abba Alhadi, vakt sedan 40 år i Ahmed Baba-biblioteket i Timbuktu, fick uppdraget att rädda skrifterna. Han packade böcker och skrifter i tomma ris- och mjölsäckar som han under nattetid lastade på en grönsakskärra. Han drog dem genom staden för att sedan med hjälp av andra museiarbetare köra säckarna med lastbil till Nigerfloden där de fraktades ner till den regeringskontrollerade staden Mopti i en liten båt.

Biblioteket förvandlades till sovsal av rebellerna men de begrep inte ens att de mesta av skrifterna var borta.

Att inte läsa, musicera eller värdesätta kultur, historia och liv är kännetecken för radikala muslimer i grupperingar som al Qaida och Ansar al-Dine och så klart skall kvinnorna vara inlåsta och inte synas.

Abba Alhadi – En nutida hjälte.