Liten årskrönika

Årets mod: Malala Yousafzai, 15 år,  från Pakistan som uppmuntrar flickor att våga gå i skolan. Hon blev allvarligt skadad när de kvinnofientliga talibanerna sköt och skadade henne men det startade en ännu mer aktiv rörelse för flickors rättigheter. Regeringen i Pakistan har nu lovat hjälp till de fattiga flickornas skolgång. Så ett barn gjorde det regeringar i många muslimska områden inte har klarat av – eller velat ta tag i. Vi kommer att höra om Malala Yousafzai igen, lägg namnet i minnet.

Årets Utställning: Ai Weiwei på Magasin 3. Han tilltalar alla, även oss vanliga icke konstkännare, han berör, överraskar, gläder, upplyser. Ai Weiwei är en av de stora konstnärerna idag. Du som missade utställningen på Magasin 3 – sorry! Att vara både politisk ringklocka och konstnärlig mästare samtidigt är få förunnat, han klarar det alltid på något sätt trots trakasserier från de kinesiska myndigheterna. Hans hemsida kan vara stängd lite då och då.

Årets teckning: de svarta tecknade barnfigurerna som inte får vara med. Svart = rasism eller hur nu PK folket tolkade det. Att ta bort just den svarta flickan och behålla de ljusare något konstiga figurerna kan tolkas att det är inte OK vara svart. En tanke som delas av:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-20444798

Årets föreställning: Glada änkan på Södertäljeoperan. Inte för att den var överväldigande, inte för att den var nydanande utan att den var så rätt i tiden. Alla är ute efter ”Änkan” med pengar. Som Grekland, Spanien, Hollande, skuldtyngda bostadslånare, Obama, lottköpare, SMS låneblåsta, arbetslösa, du kanske … bortsett de som sjöng och spelade utan lön i den helt frivilliga kören på scenen. Missade du Änkan kommer det något aktuellt med Verdi nästa år är min gissning.

Årets reporter: För mig är det Maciej Zaremba med sin serie om skogen. Han är en journalist, inte någon som snor från andra tidningar, översätter lite eller skriver struntartiklar som många andra, vilka kallar sig journalister, gör.

Årets förstörare: de är tyvärr många men jag blev speciellt ilsken (vad hjälper det) på islamister av Ansar Din vilka härjar i Mali och hugger med yxor på världsarv i Timbuktu. De anser minnesmärken – mausoleum och gravar – vara förbjudna av islam. Vad är det för människor de vill forma? Människor utan rötter bakåt är just rotlösa. Gruppen är speciellt fientlig mot kvinnor vilka helst inte skall existera annat än bakom murar.

Årets tuffing: ensamseglaren Tommy med sin gula båt Icebreaker. Inte att han är tuffast i världen utan att han gör – ungefär – vad han drömmer om och som mor måste jag ju få skryta lite. 11 500 distans och 7 månader till havs med strandhugg på Falkland, St Helena, Ascension, Azorerna, Skottland och sedan Sverige. Han startade i Argentina. http://blogg.syib.se/

Årets problem: Äldrefrågan igen. Vi alla blir äldre varje sekund och en dag är vi så gamla att vi behöver lite hjälp av en yngre. Det kan vara så enkla saker som att klättra upp och byta glödlampa, dammsugning eller i slutändan heltidsomsorg. Samhället ser detta som problem och kostnad. Det ses även som problem om vi anhöriga ger hjälpen själva, för då missar vi kanske pensionspoäng och lön. Det är också problem om anställda gör det för då kan arbetet generera vinst för riskkapitalister. Även den kommunala hjälpen kan vara fel och av låg kvalité utförd av outbildat folk. Hur än vi gör med de gamla är det problematiskt och kostsamt. Dessutom har pensionssystemet gett oss fel info. Vi får usla pensioner trots att vi har arbetat sen barnsben. Ättestupa nästa?

I Kina går staten ut och beordrar de yngre att ta hand om sina anhörig. Här hemma skäller facket och Regeringen ut dem som gör det. I Tyskland deporterar man de vårdkrävande till länder med billigare vård. Det är skit att bli gammal. Värdig ålderdom är bara ord på valtider – om ens då.

Årets film: Melancholia. Javisst, den kom ju året innan men jag såg den först i år och vilken film skulle passa bättre än den undergångsfilmen i år?  Olika krig och konfliktområden förpestar livet för folk  – Syrien, Sudan, Afghanistan, Pakistan, Egypten till ex.  OK, ni som vill se annat se Berättelsen om Pi med era barn, som måste kunna läsa så bra att de kan följa med texten. Helt enkelt underbar! Man kan läsa boken också.

Årets djur: varg. Ständigt hotad, ständigt hatad, med ständigt ifrågasatt tillvaro. Diskussioner om exakta antal vargar blir nästan ställningskrig. Naturen är farlig. Vargen är en fiende. Får inte jägarna skjuta våra vilda djur blir de förbannade. Fingret kliar på avtryckaren och ibland ryker en hund som liknade en varg, eller kanske annat vi inte får läsa om. En av mitt livs höjdpunkter var varg vid mitt  tält i Hamra, dock hann jag inte med en bild men vargens yl glömmer jag inte. Bild: efter vargen försvunnit.

Årets personliga upplevelse: Resa med barnbarn och deras mamma till Cypern. Nu har jag gjort en charterresa!

Årets politiker: Jimmie Åkesson. Jag ogillar i högsta grad mobbning. Hans parti är vald till Riksdagen men mobbas på olika sätt och genom det räknas deras väljare som mindre vetande, värdelösa medborgare, några som inte skall vara med. Sluta med sandlådebeteendet, det är inte värdigt demokrati som vi påstår oss vara.

Årets naturupplevelse var tältning vid Balcong Sud ovan Chamonix. Jag flög på morgonen från Stockholm till Genève, tog buss till Chamonix, köpte bröd och gasflaska, hann med sista liften upp, bytte kläder och började gå i snöfallet på Mt Blancleden. Hittade en bra tältplast. Och naturen var överväldigande!

Så, Gott Nytt År 2013! Hoppas vi kan ta lärdom av det föregående och glömma det som skall glömmas, glädja oss för det vi upplevt och fått till skänks.