De försvunna fadrens dag

Julafton är årets bästa försäljningsdagar, berättar försäljaren i affären med tekniska prylar. Vi stänger en timme före Kalle Anka men även då knackar de på dörren. De försvunna papporna som ska lindra barnens längtan och sitt eget samvete.

De kommer från kontoret med ett kreditkort i handen. De kommer från parkbänken och härbärget och räcker fram en femhundring. Alla har samma önskan: att vi fixar något lämpligt till ungen. Så klart ska kotten ha en julklapp! Vad, vet de inte. Vi är beredda. Vi packar in i förväg julklappar för olika åldrar. Vi rekommenderar en klapp för lite äldre barn än kunden uppger. Vi har lärt oss att minnet är försvagad på den punkten. Var han 8? Började han inte skolan höstas? På högstadiet …

Vi har gott om julpapper, snören och kort. En del skriver vi i förväg, underskriften ”från pappa”. Det är sällan mammor dyker upp med samma ärende, de kanske inte går till vår typ av affär.

Alla vill inte lämna själv sin julklapp. Det har sina förklaringar. Det är inte så lämpligt med alkoholdoften hängande på. Andra är inte välkomna. Vissa går hem men egentligen är de tillfälliga gäster där, det riktiga livet har de på arbetsplatsen.

Vi är en tomteförmedling. Vi ringer ungarna och talar om att farsan har lämnat ett paket i affären. Ungarna kommer, gärna med sina kompisar. Det är julafton i butiken. Barnen öppnar sina paket på en gång för att visa kamraterna vad de fått, att de har en far som bryr sig. Vi är med i deras glädje och lättnad. Vi intygar att de fått en fin present från en far som inte kunde komma själv just nu.

Det är inte långt till tårar, men en riktig grabb är tuff när andra ser på.

På julaftons eftermiddag stänger affären. Expediterna skyndar sig hem till Kalle Anka, gran och glögg, julmat och klappar, glada över en bra dagskassa och något rörda över de barnaögon som tindrade före stängningsdags. Deras sambor suckar: måste ni ha öppet på julafton? Jag har fått fixa allt själv!

Skulle de inte ha bevekas om de hade sett lille Kalle trycka den mekaniske hunden Teksta till sitt bröst, tonåringen Olle som tog den första bilden med sin digitalkamera eller Erik som kysste sin DVD med filmen Ice Age som han redan sett?

Julefriden lägger sig över staden, bara allehanda julljus blinkar i det tomma shoppingcentret.

|Publicerad 2008-01-09 i Aftonbladet

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yvl7eA/de-forsvunna-fadrens-dag