Ättestupan nästa? Men en byggbarack före det.

Man läser ganska ofta nu mera om äldremisshandel. Jag menar inte att vi slår dem även om det säkert händer. Utan den misshandel som politiker och beslutsfattare utövar mot de vårdbehövande äldre. Larmet går. Vem lyssnar? Varje kommun har ebb i kassan och nya utgifter bara rinner in. Vem orkar då bry sig om de äldsta? De ska ju dö snart – förhoppningsvis. Även i massmedia finns det kända tyckare som hatar de gamla. Det smittar.

Äldreomsorgen krackelerar på olika sätt. OK det finns fina exempel med de är så få att de hamnar i TV.

Det är usel mat. De gamla förtjänar inte bättre. Jag undrar om syftet är att påskynda döden?

Det är olämplig personal som inte har utbildning och kanske inte ens pratar svenska. Om kommuner inte vill betala bra löner får man inte utbildad personal. Vår pärla som var vår kontaktperson och verklig stöd för oss försvann till bättre betald jobb. Jag missunnar henne inte det. Kommunen ville inte betala anständig lön. Visst skulle du byta till liknande jobb nära hemmet om du får 2000 kronor mera i lön? 24 000 i året gör en del för framtida pension också. Sa inte någon politiker att äldreomsorg var lite pyssel? Varför ska man betala för pyssel?

Det är oviljan att bevilja vettig hjälp för den gamla. Att ha hemtjänst som kommer 6 -8 gånger om dygnet kan anses billigare än en plats i ett äldreboende. Vad sjutton sparar man på det?

Man vägrar plats i ett boende för den som är helt beroende av hjälp för att komma upp ur sängen, gå på toaletten och som inte längre kan sköta sin hygien eller sitt hem själv.

Och nu flyttar man 90 år gamla vårdtagare till container. Alla vill väl bo tio månader i en kall container? Varje politikers dröm? Inte?

Det skedde i Värmdö kommun. Orsaken till flytten var att Arbetsmiljöverket krävde att flera av de ordinarie lägenheterna skulle renoveras på grund av för dålig tillgänglighet. Kommunen behövde därför hitta något temporärt för tio av de äldre under renoveringstiden. Temporärt räknas gälla i 10 månader.

Och lösningen blev alltså containrar med en boendeyta på runt 12 kvadratmeter.

Det som har varit inriktningen när vi har genomfört det här har varit att säkerställa att våra hyresgäster och de boende ska kunna behålla sin kontinuitet. Både när det gäller personal som vet vilka behov man har och även kontinuiteten på Gustavsgården. Att man som boende inte ska få ett tillfälligt boende på en annan ort där man riskerar att få en sämre tillgänglighet till sina anhöriga, säger Maria Larsson Ajne, omsorgschef i Värmdö kommun.

Så bara en dag kom kravet att renovera som en blixt från himlen? Ingen förvarning?

Värmdö skyller på kontinuitet som skäl till barackflytt. Kontinuitet? Ja, vad är kontinuitet? Har den platsen extra stabil personal så för den skull kan 90 år gamla frysa i en barack? Hur många träffar man per dygn? Inga som slutar, sjukskrivna, vikarier? Är ni det stora personalundantaget inom äldreomsorgen?

Finns det ingen förmåga till planering i Värmdö kommun? De som bor i ett äldreboende är i regel gamla och något skruttiga. De flyttar ut bara som döda.  Så planerar man renovering flyttar man sakta ut de gamla från lägenheter som skall renoveras till de som blir lediga där eller i andra boenden. Räcker inte det köper man platser annanstans. Eller bygger nytt lite tidigare.

Vad är det för anhöriga som går med på att flytta sina gamla till en container?

Har ni anhöriga som besöker de gamla ofta? Ja träffade en gång en dam som kom varje dag. Hon var fortfarande kär i sin sjuke make. De andra kom ungefär fyra gånger per år, mors dag, födelsedag, en semesterdag och en vecka före jul. Flera gamla har inga anhöriga eller de bor långt borta. Skylla på anhöriga låter som en praktlögn.  De flesta anhöriga kan dessutom ta sig längre bort för besök.

Det andra alternativet är förstås att de som har beslutat om barackboende flyttar dit själva och överlåter sina lägenheter till de gamla. Eftersom jag antar att många bor i en villa kan det ju bli gruppboende för lika många som bodde i huset.

Att bo i en barack tar nog snabbt död på de gamla. Var det meningen?

I genomsnitt har svenskarna 42 kvadratmeter bostadsyta per person. Men Migrationsverket tyckte att 3 kvm räckte för asylsökanden när ”stormen” kom, men 5 kvm var normalmått i tillfälligt boende. Ska vi då anse att de gamla med sina 12 kvadrater har det uselt och trångt eller rymligt och fint? Är det inte en bra fråga?

Jag bor också trångt i jämförelse med riksstandard. Eller ska jag kalla mig miljövänlig? Just nu känns det som för stort för dammet ropar efter dammsugaren, men jag orkar inte.

Jag är fortfarande sjuk och huvudet är som sågspån. Men jag blev så grinig när jag läste om Värmdö kommuns behandling av de gamla. Är detta det som väntar på oss äldre? Container? Kanske ett tältläger nästa? Ättestupan är antågande.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/aldre-tvingas-bo-i-containrar

http://www.expressen.se/nyheter/aldre-tvingas-bo-i-container–i-ett-ar/

Kommunfullmäktige i Värmdö består av 51 ledamöter och 31 ersättare. Mandaten är fördelade enligt följande:

Moderaterna 17, Socialdemokraterna 15, Miljöpartiet 5, Liberalerna 5
Centern 2, Kristdemokraterna 2, Sverigedemokraterna 4, Vänsterpartiet 1

Uppdatering 22/1 visar att politikerna begriper ingenting om hur det är att vara vårdbehövande åldring. Tack vare ”stormen ” i media funderar politikerna om de kan sänka hyran och kanske matpriserna för de som nu bor i container. Utemiljön kan piffas upp också, så passande nu när det är vinter. Vi sitter inte ute på vintern, speciellt inte om man är 90 år och tar sig fram med hjälp av rollator. Har Jan Dolk, KD, ens varit där?

-Kanske kan vi lägga en grön matta och sätta in blommor, kanske skapa ett orangeri så att de som bor där har nära till ett allmänt rum som förhoppningsvis blir ljust och trevligt, säger Jan Dolk.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kd-de-boende-ska-kompenseras

Uppdatering idag: 6/2 Diskussion pågår i Svd:

Hur en kultur behandlar sina gamla är också ett mått på dess position som moralisk makt. Den svenska samhällsdebatten är säregen med sina tabun och sin åsiktskorridor. Men det går tydligen att föreslå, besluta om och driva igenom en flytt av en 90-årig farbror till en byggbarack, utan att anses ha brutit mot ett allvarligt tabu. På så vis berättar gamlingarna i containrarna något om Sverige. Paulina Neuding idag i SvD.

https://www.svd.se/de-gamla-tvingas-bo-i-containrar/om/ledare-kolumnister

7 reaktion på “Ättestupan nästa? Men en byggbarack före det.

 1. Sverige år 2017
  Ja, vad hade du trott?
  Krya på dig!
  Annars får du kanske inte ens uppleva dagen då du får en lortig filt ock ljummet vatten som enda kost som 65+

 2. Vi gamla kommer att flyttas in i alla gamla övergivna baracker samt de flyktingboenden som står tomma. Som personal får vi överbliven personal från
  dessa anläggningar, dvs gamla förslitningsskadade busschaufförer, fritidsgårdspersonal som inte har någon fritidsgård att jobba på, invandrare med noll utbildning och som kan 18 ord svenska.

  Nu ska notan snart börja betalas och då står vi äldre först på listan att dra vårt strå till stacken.
  Vem får inte lust att emigrera?

 3. Ja, det är en fruktansvärd bild av pensionärsomsorgen som du mâlar upp här,
  och verkligheten tycks mig minst lika hemsk. Jag är utlandssvensk men har ändâ
  kunnat följa nedrustningen i âldringsvârden därhemma, speciellt när min egen mamma i slutet av livet var tvungen att flytta frân ett sjukhem, där hon trivdes bra, till ett âlder-DOMs-hem, där det fanns en hel del att kritisera. Jag besparar er alla detaljer här och nu, om hur de direkt ”s.k. ansvariga” för hemmet och övriga ”ansvariga” i kommunen bara sköt ifrân sig allt ansvar för det som inte fungerade… Och vi barn hade inga andra och visades inte heller pâ nâgra bättre möjligheter att lösa sjukvârds+boendefrâgan pâ inom kommunen. Bara att kunna fâ tid hos en läkare för behandling var och är ju en energi- och tidsödande process, när man inte är stormrik och kan hâlla sig med privatchaufför och -läkare.
  Vad mig själv beträffar sâ har jag föga kraft eller lust att nu i pensionsâldern ta mig tillbaka hem, för att avsluta tillvaron i nâgot som eventuellt skulle kunna kallas ”hemmavid”. Och âldringsvârden, där jag bor, är inte heller nâgot man drömmer om direkt. Den tycks utvecklas i samma riktning som mest överallt. Man fâr väl därför fortsätta att kämpa för att hâlla sig upprätt och sâ sakta kanske förbereda sig pâ att ta avsked via ”Exit”, en slags nutida version av Ättestupan, som finns tillgänglig här nere… Men skam den som ger sig dessförinnan !

   • Det är en organisation som arbetar för ”liv och möjlighet till att dö pâ som de säger ett värdigt sätt” men det finns flera andra.
    Jag vet inte vilket-a sprâk du läser men här är en länk till en tysk organisation – pâ engelska.
    Själv lever jag i fransktalande region, har ännu inte tagit steget ut till Exit men det känns bra att veta att denna möjlighet finns. OK?
    http://www.dghs.de/index.php?id=4&L=1

    • Jag tänkte att det var så. Läser engelska, inte tyska. Jag har också bestämda åsikter om vad, hur länge och om alls ifall jag skulle bli helt vårdberoende utan hopp om förändring. I Sverige kan du förstås vägra fortsatt vård och dö på grund av det, men det är bara för dem som kan än uttrycka sin åsikt. Du kan också vägra återupplivning men då måste det stå på sjukhusjournalen.

     • Här en annan referens med utförligare engelsk text. https://www.exit.ch/en/en/
      Själv har jag ocksâ bestämda âsikter om vad jag INTE vill, om eller när jag skulle bli totalt vârdberoende och har informerat min ”husläkare” om detta. Nu reflekterar jag över hur jag ska definiera fortsättningen mer och bättre.

Kommentarer inaktiverade.