Miljöfrågan har fallit som höstlöven och duschfrågan retar kommunens ekonomer.

Miljön var ingen valfråga i år och det ser inte ut att vara en större fråga på FNs miljömöte heller, 23/9 i New York, initierats av FN:s generalsekreterare Ban Ki – Moon och Obama,. Mötet, där cirka 125 stats- och regeringschefer deltar saknar dock en del av de tunga elefanterna.

Från Sverige går den avgående statsministern och likaså avgående miljöministern men många av världens ledare har annat roligare för sig än diskutera miljöproblem med Obama och Ba Ki – Moon. I amerikansk press räknas de uteblivna deltagare som Obamanederlag och markering om hans oförmåga som president. Igen.

Merkel har annat för sig. Premiärminister Tony Abbott, Australien ska vara i parlamentet och skickar utrikesministern. Stephen Harper, Kanada, ska äta middag med någon annan men ska diskutera klimat under tiden. Hur kommer det att låta? Vackert väder idag…

President Xi Jinping, Kina, och premiärminister Narendra Modi, Indien, är också väldigt upptagna men de skickar kanske någon annan. Kina släpper ut mer koldioxid än USA och EU tillsammans, ökade utsläppen under 2013 med 4,2 procent och prognosen för i år är 4,5 procent. Kina har nu betydligt högre utsläpp per capita än vad EU har. Är det så märkligt? Vi har ju flyttat tillverkningsindustrin dit. Hur mycket av dina teknikprylar är made in China? Tv:n? Bilen kanske? Kläder? Kanske ligger din gamla mobil där på en återvinning och skräpar när du var i strängt behov av nyare modell?

Koldioxidutsläpp och dess påverkan på klimatet har diskuterats i otaliga konferenser med världens ledare utan några avgörande resultat. Det är nog fel folk som konfererar eller den välmående västerländska massan är inte intresserad så länge miljöskadorna inte drabbar oss. Det är översvämning ute hos mig och nästgårds gick strömmen men det är ju höstväder, inget med klimatförändringar att göra. Och miljöförstörelse i form av krig kan i slutändan till och med belönas med fredspriset. I alla fall rycker man inte tillbaka priset när meningen med det har förlorats. Så…

Sverige är på toppen av de miljövänliga länderna med föga utsläpp eftersom vi har flyttat tillverkningen ut ur landet och tänk, många sorterar sina sopor. De mest miljövänliga i Sverige är nog fattigpensionärerna. Varje gång jag går till vårt soprum (det kallas förstå miljörum) ser jag någon gammal kvinna rota i soporna efter något användbart. Hon rycker upp sig snabbt, ler och låtsas sortera. Även gamlingar med rollator som letar efter pantburkar i soptunnor är stående inslag på torget och i parken vid vårt centrum. De är nu fler än tiggarna, för sommarens tiggarstorm har flyttat annanstans lämnande efter sig ett raserat naturskyddsområde, men inga tomburkar. Burksamlarna är riktiga miljöhjältar.

Ett fattigdomstecken till är frågan om hur många gånger i veckan får man duscha ifall man behöver hjälp med det. De som inte behöver hjälp kan ju duscha hur många gånger de vill. Duschfrågan drivs nu som rättslig fråga i Halmstads kommun. En 81-åring har begärt att få hjälp med dusch varje dag men nekats detta av kommunen. Rätten gick dock på 81-åringens sida och slog fast att mannen hade rätt att få duscha varje dag. En dom som kommunen nu har överklagat till kammarrätten.

Halmstad anser att dusch varje dag blir för dyrt för de gamla. Uppmuntrade av rättens beslut har nu flera åldringar önskat få duscha varje dag och kommunen ser behovet som utgift. Hur många måste man anställa för att duscha folk varje dag? Tänk om Kammarrätten skulle bifalla! Det blir ju duschuppror i landet! Det är ju miljövänligt att inte använda varmvatten så ofta.

Bilden nedan har dock inget att göra med dusch eller klimatförändringar. Eller –  kanske är det något på gång för glaciärerna på den svenska fjällen smälter när det ösregnar och ibland får man vada där det förr var bara en liten bäck. Fotbad blir det i alla fall.