Om Pendeltåg och säkerhet.

400 000 resor görs dagligen i Stockholm per Pendeltåg. Många resenärer reser två gånger om dagen, till och från arbete. Som längst är ett pendeltåg 214 meter lång och kan ta cirka 1 800 passagerare, varav 750 sittande. I medel finns per tåg 1200 resenärer, vilket kunde motsvara 1000 personbilar i trafiken på väg till jobbet.. Topphastigheten för Pendeln är 160 km/h.

En enda person, föraren, skall alltså ansvara i medel 1200 personer om något händer, ensam. Tekniken ska lösa problem. Ingen teknik kan än ersätta en människa med två ben, två armar, tal och hörsel samt förhoppningsvis förstånd och kunskap om hur man gör vid en krissituation eller problem. Föraren kan dock inte lämna förarhytten, endast om denne måste fly. Det behövs en till person, kallad tågvärd, men det blev för dyrt. Vid problem eller olycka är det också bra att ha någon att resonera med.

Så klart blir aldrig föraren hastigt sjuk. De är superfriska, inte får de stroke, infarkt, spyr blod eller annat sådant som kan drabba oss andra utan förvarning. Dessutom har vi aldrig våldsverkare i tåget. Eller hur?
Den gången som en person klev med en fot in i tåget med vapen i handen och skrek det är ett rån var lite ångestskapande men tågvärden reagerade och föraren slog då igen dörrarna och mannen ramlade baklänges på perrongen. Har aldrig varit i ett så tyst tåg, dödstyst hela två hållplatser men sedan började mobilerna pingla. Lärdom: hota inte folk innan du är på insidan av tåget och dörren är stängd. Helst ska du inte vara påtänd heller. Kanske är rusningstrafiken inte bäst tid att försöka råna folk i ett tåg?

Det pratas ofta om olämpligheten av ensamarbete i olika yrken men Pendeltågsresenärer är tydligen så lågt värdesatt att en person kan ansvara för allt och alla.Och – vilket värde har föraren med allt sitt ansvar?

Nog vore pendeln förtjänt av en tågvärd.

Bild: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ny_pendeltag_stockholm.jpg

2 svar på ”Om Pendeltåg och säkerhet.

 1. Åkt tåg tor Huddinge – Stockholm Söder respektive Huddine – Stockholm C under 12,5 år.
  Aldrig en tillstymmelse till avvikande händelse.
  Kan inte ens minnas en försening eller inställd avgång.
  Ja, vad kan det bero på?
  Detta ansåg lilla jag vara helt naturligt.
  Kanske är jag bortskämd.
  Det var i alla fall inte min förtjänst det hela.

 2. Regions Stockholm två miljarder back. I Malmö och Göteborg finns pengarna.

Kommentarer är stängda.