Gnället över att behöva betala saker i sitt liv.

Museerna ska ta inträdesavgift – igen. Varför skulle de vara skattefinansierade helt, alltså ”gratis” för besökaren.

En stor del a museerna finns i Stockholm. Varför skall de som bor utanför Stockholm betala för stockholmarnas besök? Hur ofta går en Kirunabo, Örebroare, en från Sveg, Åsele, Vårgårda eller Osby i Stockholms museer? Inträdet skall kosta 120 – 150 kr och de under 19 år går fri.

Nu klagar museerna att avskaffandet av gratisbesöken kommer att kollapsa verksamheten. Jag minns att det klagades om hur de fria besöken inte gav möjligheter till nya eller dyrare utställningar. Budgeten blev för smal. Dock har museer tagit betalt för de nya dyrare utställningarna. Inträdesavgifterna betalar inte hela verksamheten utan Staten occh Kommunerna bidrar till museerna.

Vad kostar en pizza och cola, en populär jämförelseobjekt i ekonomin. Än strax under hundralappen nära mig. Biobiljett då från 129 till 179. Nog lägger folk en del pengar till väl så onödiga saker så det borde räcka till ett museibesök ett par gånger i året.

Jag vill inte betala dina besök och du ska inte betala mina. Klart?

Samma gäller andra freebies, räcker inte dina pengar till nöjen får du göra som fattigpensionärer gör: avstå. Staten är inte din plånbok, det är med nöd Staten klarar av sina nödvändiga uppgifter och utgifter.

Men på något märkligt sätt – kanske som felberäkning från politiker – är bidrag något som räknas liksom naturligt, det ingår i livet att någon annan betalar.

Någon dag tar ”andras” pengar slut och vart går då de penninglösa?

Bild: Nordiska museet

Av Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36132301