Vinter i Stockholms sjukvård.

Har du köat till sjukvården och fått besked om en lång väntetid till VC? Som så många andra åkte du då till Akuten och köade där tio timmar. När du väl togs mot av en läkare var han lika slut som du var?

Bor du i Stockholmsområdet kan du bara vänta att det blir värre.

Stockholms Landsting bidrar till andra Landsting i år, nästa år, och nästa och… Läkare och sjuksköterskor får sluta för att få budgeten att gå ihop. Du får köa.

Jag märkte  de senaste åren då min sambo var sjuk att vården gick redan på knäna. En åtgärd som tog 10 minuter av en rutinerad distriktssköterska byttes till trassel med någon som råkade vara tillgänglig. Två gånger förbarmade sig självaste verksamhets chef över oss och tog mot honom. Om ett tag hade alla erfarna sjuksköterskor gått till bättre arbeten.

Det är inte så illa att det inte kan bli värre. Håll er friska.

Så här är det: I år, 2019, måste länsborna i Stockholm skicka iväg 862 miljoner kronor till Skåne, Götaland med flera. Nästa år, 2020, är summan dubblad, 1 692 miljoner. Vips, vad enkelt det är att styra ett land! Bara dra några varv på utjämningsskruven, stockholmarna betalar, och glesbygdsborna får någon hundralapp mer att röra sig med.

Det är dessa 1 692 miljoner kronorna som inte kommer att finnas kvar i Stockholm län nästa år. Det är därför vi har sett rubrikerna om uppsägningar de senaste veckorna. Verksamhetsminskningarna fördelas ut solidariskt: Karolinskas andel är 380 miljoner, Södersjukhusets andel är 132 miljoner, Danderyds andel 110 miljoner och så vidare. Lokaltrafiken måste minska med 205 miljoner och så vidare…. (lånad från länken nedan)

År 2022 är nämligen siffran inte 1 692 miljoner längre, utan 3 429 miljoner kronor!

Det blir vinter i Stockholms sjukvård.

2 svar på ”Vinter i Stockholms sjukvård.

  1. Nästan alla statliga verk och myndigheter och alla andra pratverksamheter som ”Public service” m fl ligger i Stockholm. De anställda där, vars löner alla i Sverige står för, betalar skatt i Stockholmskommunerna, som f ö har de lägsta skatterna i Sverige.
    Om de höjer sina skatter och betalar lite mer skall de väl ha råd med sin sjukvård!
    Så måste vi i övriga Sverige och göra och vi har inte alls tillgång till samma service när det t ex gäller kultur.

    • Läste du? Vi skickar från Landstinget 1 692 miljoner till andra landsting som utjämning. Så det är de andra Landsting som borde höja skatten så vi slipper betala pengar till dem.
      Min kommun, en granskommun till Stockholm har ett av de högsta skatterna i Sverige så även grannkommunen och nästa åt andra hållet.

Kommentarer är stängda.