Natur och barn låter så självklart. Föreställer vi inte barnen på en sommaräng plockande blommor, med en kanin i famnen på en bondgård, i skogen på picknick eller på en utflykt i det vilda med en kanot och tält? Nej, det var att ta i. Nutidens barn ser vi med en Ipad eller dator spelande det senaste dataspelet medan föräldrarna sitter med Facebook.
Lider vi till och med av ”Nature deficit disorder”?
Många barn känner empati med djuren. Hur många har inte berättat hemligheter eller fått tröst av sitt husdjur? Djur hjälper barnen öva ansvar genom att ta hand om ett levande väsen, nog så bra övning inför framtiden. Djur ökar respekten för allt levande.
Barn har dålig kontakt med naturen. I undersökningen, där 1 010 föräldrar till barn mellan två och tolv år tillfrågades nu i juni månad, hade 24 procent inte varit över huvud taget i naturen (i en skog, vid havet, en sjö eller en äng) den senaste veckan, och nära hälften av barnen, 47 procent, hade bara varit i naturen i en timme eller mindre. (Vet ej om park räknades.)
Samtidigt hade hälften av barnen, 49 procent, tillbringat fem timmar eller mer framför tv:n under samma junivecka – och 58 procent av barnen hade varit fem timmar eller mer framför en dator, mobil eller surfplatta.
Vad gör föräldrarna och barnen på den gemensamma fritiden? Behöver barn tas till skogen eller räcker det att förse dem med en dator? Det finns ju många natursidor på Internet, garanterat utan farliga djur, skrubbade knän och fästingbett. Är det föräldrarna som är ointresserade av naturen eller har barnen förlorat lusten att bygga kojor i skogen, klättra i träd, titta på små djur genom en lupp och plocka bär? Introducerar vi naturen till barnen så de får lust att utforska mer?
Ser vi naturen som en nödvändig del av barnens liv? Kanske inte. Men utan Internet skriker alla.
När jag skrev om natur och barn på en sajt för föräldrar – de bad mig – fick jag kommentarer som att naturen var överskattad eller att skola och daghem sköter väl det. Hur ser vår fritid ut med barnen? På lördagar ser jag många familjer i vårt centrum och hamburgerbar är fullt. Fritiden går åt att handla, städa, äta och förmana? Tiden är så knapp för nutidens föräldrar. Det är fråga om prioritering, att fördela de få timmar som kvarstår efter det nödvändiga arbetet och hemarbetet. Natur får stå tillbaka. Det är så mycket annat som får stå tillbaka.
Det händer att naturen också föreställs som farlig för barn och skräckrapporter om farliga vargar dyker ständigt upp i media. Insekter som gör oss sjuka, svampar som tar död på oss, stigar man bryter benen av, träd man ramlar från och får hjärnskakning… Att skrämma är en verklig björntjänst utan björn. Det hjälper inte barnen att ta del av vår natur.
Det är inte bättre tjänst för barnen att de får sitta med ett våldsamt datorspel och försöka ta ihjäl så många det går.
Att vara i naturen ökar förståelsen för miljön och den förmågan lär bli nödvändig för våra barn. Kanske en bra idé för oss äldre att ge naturupplevelser till barnbarnen i stället prylar barnen inte hinner att leka med. En fjällvandring med mormor eller kanottur med farfar är en present som räcker länge och skapar minnen.
Många barn rör sig för lite. Precis som för vuxna är det en fördel för barn att vara rörliga. Barn som rör på sig blir smartare och de lyckas bättre med studier. Motion påverkar hjärnan positivt. Rörelse och sport ute minskar risken för fetma. Hur mycket rörelse är då tillräckligt? Det sägs inte. Många barn sportar några timmar i veckan intensivt ,men sedan tar datorn vid för många timmar. En daglig dos av motion vore förstås idealet. De barn som går eller cyklar till skolan har redan en fördel mot dem som får åka bil.
Nu ska vi hälsofostras av självaste Kungahuset. Måndag den 4 juli besökte Prins Daniel Visby, Almedalen, för att delta vid seminariet ”Våra barn och ungdomars fysiska ohälsa – hur enar vi Sverige?”?
”Tillsammans med ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer lanseras idag GEN-PEP, en icke vinstdrivande organisation med visionen att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. GEN-PEP arbetar för att sprida kunskap, inspirera och stödja såväl barn och unga, som föräldrar och andra vuxna i barns närhet”,
Initiativtagare är Kronprinsessparet. Prins Daniel har ju haft träning som yrke.
Hur det skall ske i praktiken får vi se. Kanske fungerar det bättre än kampanjer med brödskivor från Socialstyrelsen. Men inget hindrar oss att söka upp den närmaste skogen. I Stockholmstrakten är blåbären mogna.