Till Mars eller bio.

Jag loggar in varje dag på sajten http://apod.nasa.gov/apod/archivepix.html fast jag inte kan så mycket om rymden.  Bilderna är fantastiska. Jag hör till dem som med spänning stirrade på himlen där den första Sputniken 1957 blinkade. Sedan landsteg man på månen 20/7 – 69 och jag hade precis fått barn och skulle visa upp honom till tjocka släkten men ingen var intresserad av babyn när alla stirrade på TV rutan. Jag missade föreställningen. Nu är planen att folk ska bosätta sig på Mars.

Skulle du vilja åka till Mars? Kanske inte med nuvarande hastighet på 7 – 9 månader och ingen returresa? Tänk att trängas på ett litet kapsel och inte kunna duscha på sju månader! Usel mat. Inga nöjen annat än titta ut – det må vara fantastiskt – och hantera en dator. Men har vi inte alltid drömt om en resa till en annan planet? Drömma alltså. Men 200 000 människor anmälde sitt intresse för enkelresan till Mars och nu pågår uttagningarna bland de 1058 som är kvar. Resan skall gå någon gång 2025. Tanken är att bilda en bosättning på mars där just nu marsbilen Curiosity rullar letande efter något användbart som is/vatten. Några år innan resan ska en obemannad farkost med lite nödvändiga prylar åka till Mars. Sedan kan vi roa oss med dokusåpan One Way to Mars. Det lär slå Robinson eller Farmen – ett tag i alla fall.

Om det blir du som åker till Mars kan du kanske promenera vid kratern Serena som mitt barnbarn har namngett på Mars. Sänd ett foto!

Ibland ser man märkliga nyheter på Internet. Eller vad säger ni att det är olämpligt ur religiös synpunkt att söka sig till denna resa till Mars? Är du muslim ses det olämpligt med rymdresor fast det var Saudi Arabias Prince Sultan bin Salman Al-Saud den första turisten i rymden med amerikanska astronauter på Discovery 1985.

That’s a concern for the General Authority of Islamic Affairs & Endowments, or GAIAE, the United Arab Emirates’ religious watchdog, for anyone who wishes to travel to Mars. The GAIAE has issued a fatwa, or an official Islamic ruling, to warn Muslims against a Mars mission.

Om det nu skulle bli muslimska astronauter uppe i rymden vid något tillfälle finns det regler hur tron skall utövas på resan. Låter tröttsamt.

Har nyss sett filmen Gravity och vi som inte köar till Marsresor eller som månturister får bara njuta av denna helt enkelt underbara film. Den liknar inget annat. Bland andra Oscar och priser som filmen fått fick musiken Oscar och den var bland bästa om inte bäst filmmusik jag råkat höra. Sandra Bullock är magnifik. Se den och förlora dig i en rymdresa för en stund.

Marsbilden NASA från Wikipedia.