Höst, fågelvägar och Riksdagskäbbel

Det är höst. Flyttfåglarna samlar sig i stora flockar. De lyfter mot aftonhimlen och bildar en plog. I gott samförstånd turas de om att dra plogen. Med instinkt, kunskap och teknik gör de en resa som har tagit oss människor hundratals år att komma underfund med.

På våren kommer fåglarna med sin längtan efter nordliga nejder. På hösten lämnar de oss med sikte mot värme och mat.

Vi ser på svanplogen, känner en önskan efter frihet. Fri som en fågel … Är fåglarna fria? Letar de inte efter mat hela dagen?

Även jag längtar efter något bortom synfältet, bortom det välkända. En väg utan karta. Fågelvägen.

Så fort skogen sluter oss i sin famn med sin doft, suset från granarna, livet i stubbarna och gröna mossmattor, är vi fria – en stund. Känslan lurar oss. Någonting uråldrigt, något djupt inne i oss, i vår stenåldershjärna signalerar frihet, fara och äventyr. Vi är det skapelsen avsåg att vi skulle vara. en del av naturen. Fria, kanske inte som fåglar i skyn, men med en liten aning av tillhörighet, ursprung och liv, styrd av makter större än vi själva.

Jag älskar hösten. Lite morbid är man kanske att tycka om när allt omkring faller, dör, förmultnar. Men först är det en färgorgie innan löven faller och naturen sluts i en tystnad och väntan av våren.

Regeringen har angett sina riktlinjer under det sista året före valet. I Riksdagen dras inte ”plogen” i samförstånd. Käbblet kan börja om vem röstar och på vad. Det verkar ibland som en sandlåda där två- åriga barn leker och kan inte än leka med varandra, utan bevakar sina hinkar och spadar. Folkets val ges inte utrymme om folket inte har valt rätt.  Innan nästa höst kommer den politiska kartan – tror jag – ritats om rejält och gnället om några hundralappars skattesänkning eller inte känns som oväsentligt. Jag tycker att Staten skall beskatta oss så lite som möjligt, rätta mun efter matsäck och slopa alla diverse bidrag hit och dit. Folk måste ta ansvar själv och man måste ge dem den möjligheten.

Hamnade en bit från hösten – eller inte. Riksdagens öppnande, skolstart, semestrarnas slut, skördetid och alla löften om hälsosammare liv markerar höstens början. Här körs inte några hälsolöften, men äntligen skall vinden rensas.