Städning – ett yrke eller ”tillfällig – råkade – få” försöjning?

Städerskan stod i korridoren bredvid sin städvagn och pratade i mobilen. Där stod hon varje gång vi såg henne, så där i tre månader på avdelning XX i Huddinge sjukhus sommaren 2011. Det var smutsigt. Samma skräp låg under sängen. Toaletten var skitig. Tvätthon hade hår och tandkrämsrester.

En gång påpekade jag om städningen och att hennes mobilgräl störde när hon skrek  i sin telefon med någon. Hon flyttade sig bara längre bort. Ingen av personalen brydde sig om henne. Följaktligen brydde sig ingen om hur rent eller skitigt det var på avdelningen.

Efteråt fick gubben ett brev från sjukhuset att han kanske hade blivit smittad av resistenta bakterier också eftersom de hade många fall på avdelningen. En sjuksköterska från vårdcentralen kom hem för att ta prover så vi inte skitade ner vårdcentralen också med bakterier. Dock hade vi tur.

Förr i tiden fanns det en utbildning som hette hygienstäderska. Då hade man kunskap om städning i sjukhus och laboratorier.( Finns det kvar, hittar inte?) Idag är städning upphandlat, förbilligad och ett arbete för många som inte kan få annat och kanske inte kan svenska och förstår anvisningarna. Det är ett yrke att städa, inget man lär sig genom en anvisning från AF eller genom billigaste anbudet. 40 timmars utbildning räcker inte för sjukhusstädning. Från AF:

Introduktions och grundutbildning äger i stor utsträckning rum på interna kurser/utbildningar på arbetsplatsen.

Servicebranschens Yrkesnämnd, SRY, utfärdar yrkesbevis för den som genomgått kurs/grundutbildning för städyrket ledd av SRY-diplomerad handledare och klarat ett teoretiskt och praktiskt kunskapstest med godkänt resultat. Utbildningens längd varierar, men ofta krävs ungefär 40 timmars utbildning för att få yrkebevis.

Ett sätt att hindra smittor vore att inte flytta folk runt så mycket. Under sin sjukhusvistelse hann gubben min använda 5 av avdelningens rum och i ett rum båda sängplatserna. Chansen att smittas eller smitta måste öka med dessa ”rundturer”.

Mitt första arbete i Sverige var städning. Jag är allergisk för damm men då gällde det att snabbt få ett arbete som nykomling i Sverige. Jag hade ingen annan städerfarenhet än att städa hemma. Men fabriken Lumalampan opererade inte människor så min städning dög och jag var erbjuden  fortsatt arbete.